4 DestinasjonerI , ,

Glufsa på Kråkerøy – navnet som trenger forklaring

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring. Sol fra skyfri himmel. Urbantoglandlig

Glufsa på Kråkerøy er et velyndet sted for turgåere. Et sted hvor vi kan lufte både sjel og kropp samt nyte utsikten. Etter mitt skjønn er navnet på den vakre plassen ytterst på Langøya så voldsomt, at jeg tenker det er flere enn meg som vil vite betydningen av Glufsa.

Når sørvestvinden møter strømningene i elva, reiser sjøen seg slik at forholdene absolutt ikke blir til å spøke med. Her finner vi også opphavet til navnet. Ordet glufs betyr vindstøt.

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

I boka «Fra Fredagshølet til Isegran», av L. O Klavestad forteller forfatteren at ordet Glufsa har flere forklaringer. Det vi i dag kaller Glufsa heter egentlig Store Enhusholmen. Det er den lille runde, frittliggende holmen utenfor som heter Glufsa.

På vei til Glufsa, Kråkerøy

Det er flere mulige betydninger av navnet Glufsa

Ellers synes jeg det var litt morsomt å lese at navnet Glufsa kan forstås på flere måter, slik som: Kløft i fjellet, der vannet skvulper inn, og til sammenligning kan ordet benyttes som betegnelse på det kvinnelige kjønnsorganet, særlig på Vestlandet. Og som et stygt banneord. Ordet kan også tolkes som å glefse.

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring. Båltenning i fjæra. Urbantoglandlig

Men denne dagen som jeg oppdaget Glufsa, var det ikke noe vindstøt å bekymre seg for. Her var det bare å nyte solen som varmet, og se røyken fra båltenning nede i fjæra. Bare kos altså!!

LESETIPS! Artikkelen min om Håpets Katedral på Isegran – prosjektet «Sammen mot plast i havet»

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring. Holmer og sjø. Urbantoglandlig

Da jeg vokste opp på Kråkerøy var det kun én badeplass på Kråkerøy jeg hørte snakk om, og det var Enhus. Her var jeg ofte for å ta meg en dukkert den korte tiden jeg bodde her. Det som er sikkert, er at jeg skal besøke denne vakre pletten – Glufsa – når sommeren er her og badetemperaturen nærmer seg min tålegrense.

Men for all del, det er jo ikke umulig at turen går tilbake hit lenge før sommeren, men for å bade må varmen sørge for at det blir en høyere temperatur i vannet.

Hva med neste gang du er i Fredrikstad, kanskje du vil se noe utenom de mest vanlige severdighetene? Ta med deg badetøy for sikkerhets skyld da.

LESETIPS! På rullesteinstur i Hvaler-skjærgården. Se litt av Brattestø og hva det har å tilby en turgåer.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

4 Kommentarer

 • Svar
  Laila MA - Rundt Ekvator
  27. januar 2018 at 09:10

  Utrolig vakkert der ute.

 • Svar
  Mette Gry Larsen
  27. januar 2018 at 09:49

  Ja, og det er så fint at det kun ligger en gåtur fra der jeg bor 🙂

 • Svar
  Øyvind
  18. oktober 2021 at 18:04

  Gikk folken med en som kalte fitta si for Glufsa, så måtte Google og se hva ordet/navnet betydde. Takk for forklaring!

 • Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: