2 DestinasjonerI , ,

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring. Sol fra skyfri himmel. Urbantoglandlig

Glufsa på Kråkerøy er et velyndet sted for turgåere. Et sted hvor vi kan lufte både sjel og kropp samt nyte utsikten. Etter mitt skjønn er navnet på den vakre plassen ytterst på Langøya så voldsomt, at jeg tenker det er flere enn meg som vil vite betydningen av Glufsa.

Når sørvestvinden møter strømningene i elva, reiser sjøen seg slik at forholdene absolutt ikke blir til å spøke med. Her finner vi også opphavet til navnet. Ordet glufs betyr vindstøt.

I boka «Fra Fredagshølet til Isegran», av L. O Klavestad forteller forfatteren at ordet Glufsa har flere forklaringer. Det vi i dag kaller Glufsa heter egentlig Store Enhusholmen. Det er den lille runde, frittliggende holmen utenfor som heter Glufsa.

På vei til Glufsa, Kråkerøy

Det er flere mulige betydninger av navnet Glufsa

Ellers synes jeg det var litt morsomt å lese at navnet Glufsa kan forstås på flere måter, slik som: Kløft i fjellet, der vannet skvulper inn, og til sammenligning kan ordet benyttes som betegnelse på det kvinnelige kjønnsorganet, særlig på Vestlandet. Og som et stygt banneord. Ordet kan også tolkes som å glefse.

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring. Båltenning i fjæra. Urbantoglandlig

Men denne dagen som jeg oppdaget Glufsa, var det ikke noe vindstøt å bekymre seg for. Her var det bare å nyte solen som varmet, og se røyken fra båltenning nede i fjæra. Bare kos altså!!

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring. Holmer og sjø. Urbantoglandlig

Da jeg vokste opp på Kråkerøy var det kun én badeplass på Kråkerøy jeg hørte snakk om, og det var Enhus. Her var jeg ofte for å ta meg en dukkert den korte tiden jeg bodde her. Det som er sikkert, er at jeg skal besøke denne vakre pletten – Glufsa – når sommeren er her og badetemperaturen nærmer seg min tålegrense.

Men for all del, det er jo ikke umulig at turen går tilbake hit lenge før sommeren, men for å bade må varmen sørge for at det blir en høyere temperatur i vannet.

Hva med neste gang du er i Fredrikstad, kanskje du vil se noe utenom de mest vanlige severdighetene? Ta med deg badetøy for sikkerhets skyld da.

LESETIPS! Artikkelen min om håpets katedral på Isegran – prosjektet «sammen mot plast i havet»

LESETIPS! På rullesteinstur i Hvaler-skjærgården. Se litt av Brattestø og hva det har å tilby en turgåer.

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen Reisetips. Stedet hvor vi gir og mottar flotte reistips!

2 Kommentarer

 • Svar
  Laila MA - Rundt Ekvator
  27. januar 2018 at 09:10

  Utrolig vakkert der ute.

 • Svar
  Mette Gry Larsen
  27. januar 2018 at 09:49

  Ja, og det er så fint at det kun ligger en gåtur fra der jeg bor 🙂

 • Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: