0 DestinasjonerI ,

Eventyret Ytre Søre Sunnmøre, tips til naturopplevelser

Skorpa på Sunnmøre

Når du kommer utover til de sørligste øyene i Møre og Romsdal på Sunnmøre, er det frihet rundt hver sving. Du kan bade i sjøen ved den storslagne sandstranden i Mulevika på Nerlandsøy. Gjerne etter en lett fottur til nærmeste fjelltopp, Muletua.

Bare kjøreturen eller sykkelturen utover er en opplevelse, uansett vær. Her er det enkel parkering. Forholdene på stranden kan variere litt siden havet legger igjen sand i ulike mengder. Uendelig utsikt på en klar dag, og klatrefelt i fjellet.

//Gjesteskribent Lise Nymark-Engelstad

Eventyret Ytre Søre Sunnmøre, tips til naturopplevelser. Hidsegga på Sunnmøre

Mangfoldet og mulighetene på Ytre Søre Sunnmøre

Jeg har lyst til å vise deg mangfoldet og mulighetene som natur og fjellformasjoner gir deg på Ytre Søre Sunnmøre.

Bildene jeg viser deg er ikke i rekkefølge i forhold til teksten, men viser deg variasjonene i hva du kan oppleve på Ytre Søre Sunnmøre.

Eventyret Ytre Søre Sunnmøre, tips til naturopplevelser. Runde på Sunnmøre

På fugleøya Runde

Her er det daglig flere tilbud om båttur rundt øya, nærmest med ørnegaranti. En dyktig guide forteller om fuglefjellet og grottene som av og til kan besøkes.

På Sunnmøre er det nokså stor forskjell på høyvann og lavvann.

Turen tar et par timer.

Flåvær på Sunnmøre

Det finnes mange vandreruter, i dette åpne landskapet er det ikke mange høydemetere som skal til før du får en flott utsikt. Populære småturer går til Leinehornet, Remøykammen, Hidsegga, Storehanen, Skagetåa, Nystøylhornet, og mange flere. God skilting av turer ved Runde, Tjørvåg, og Gjerdsvika.

Ellers er det nokså enkelt å finne frem, spør gjerne ved overnattingstedet.

Runde på Sunnmøre

Du kan bo i idylliske Kjeldsund, her er det også servering. Spesialiteten er «den grå juvel» – Sunnmøres egen rett, potetball med tilbehør. Her kan du låne båt og kano for å nå mange holmer og små øyer som ligger fint til i nærheten.

Det er flere overnattingsmuligheter, alt fra telt til hotell

DNT har overnatting på Runde Fyr, og på øya er det også nye planer om en smakfull utbygging av naturnære småhytter med bare himmel og hav som naboer, ved Christineborg. Innerst i Gjerdsvika er det overnatting i et koselig tun, Brekkegarden. Der er det også en kultursti og NaKuHel (Natur Kultur Helse), formidling etter avtale.

Bilde av Herøy gard på Sunnmøre 3
Herøy gard

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen Norgesferie – bilder, tips, råd. Her kan du både motta og gi fine tips til Norgesferier

Herøy gard på Sunnmøre, båter på vannet 2

Herøy Kystmuseum på Sunnmøre er verdt et besøk

Jeg anbefaler et besøk på Herøy Kystmuseum. Ved henvendelse på forhånd får du omvisning og historier som står i mørk motsetning til idyllen ved hovedhus og sjøbod. Her var det kirkested og handel, nå er bygningene tatt vare på, det ligger lunt og flott til som om tiden har stått stille.

Inne i et lite steinhus har kunstneren Marit Moltu innredet et rom for ettertanke og kontemplasjon. En liten spasertur utover øya fører til amfiet for Herøyspelet, med godt utsyn mot Flåvær og horisonten.

Monsgarden grindnaust på Sunnmøre

Dugnadsånden lever og leverer

Vi i Mons-garden har fra sommeren 2019 en færing til utlån etter avtale, om du vil ro. Du må da selv ta den ut fra det nye grindnaustet i Bøvågen. I vårt nærområde på Indre Bø er det også fint å gå i fjøra, men det gjelder nesten overalt her ute.

Det er også nettopp blitt mulig for et begrenset antall å være med på å seile ut med den staselige Sunnmørsjekta «Anna Olava», som er satt istand i år, delvis på dugnad, men som driftes av Herøy kommune.

Skorpa på Sunnmøre 2

Vi viser hensyn til fuglelivet på Sunnmøre

Av hensyn til dyre- og fuglelivet, ville jeg unngå raske RIB-turer. Ta deg heller tid til å nyte området i rolig tempo, se på at havet glitrer og småhval som leker i overflaten. Det er flott å sykle langs kystveiene, et utleietilbud av sykler ville nok slå an, foreløpig må du bringe med din egen.

 Steingodt bakeri på Sunnmøre. Foto Steingodt
Foto: Steingodt Gardsbakeri

Du kan glede deg til å spise på Madelynn Coffee, et veletablert kaffebrenneri med god mat og hyggelig servering. Her er det også konserter og temakvelder.

Hver onsdag er det utsalg ved Steingodt Gardsbakeri i Sandvika, Gurskøy. Et lite stykke å kjøre, men vel verd turen. Det er en flott badestrand ved bakeriet og parkering langs veien.

Håkonsholmen på Sunnmøre
Fisketur på Sunnmøre

Ikke glem å ta med deg fiskestanga. Ror du deg en tur, kan du være så heldig at fisken biter på.

Skorpesundet på Sunnmøre

Tips til adresser og kontakter til en rundtur på Sunnmøre

 • Båt rundt fugleøya Runde: «Rundø» Bjørn Gustavsen 930 24 210 «Aquila» Johan Moltu 70 08 59 05
 • Facebook – Steingodt Gardsbakeri
 • Facebook – Maddelynn Coffee
 • Herøy Kystmuseum
 • På Nærøya finnes det et Slowfood-merket silderøykeri, Njardar AS, med tradisjonsprodukter til salgs i lokale butikker.
 • Vinmonopol og butikker har du i Fosnavåg sentrum, men det er servering og handel flere steder, også gode Thaimat-tilbud ved veien.
 • Besøksgarden på Hakallestranda er åpen på annonserte dager, servering og aktiviteter med dyr, flott sandstrand. Camp med Lavo og tretelt rett ved gården.
 • På øya Voksa ved Sandsøya, driver Britt Harøy og Gudmund Stavik BRIGU, en besøksgård med tilbud etter avtale.
 • I en knøttliten bod i Myrvåg får du norges beste falaffel for 50 kr.
 • Om du heller vil feste øyevippene og sitte ved siden av det sagnomsuste «Maritime Cluster,» kan du trippe over i en skyssbåt og ankomme Skotholmen, en nokså ny restaurant for deg med alvorlig sans for kvalitet.
 • Ta turen over byfjellet Hornseten dagen derpå, kikk inn til Herøy Kystlags lokaler på «Slippen» i Nørvågen, eller prøv ut en hyggelig butikksafari i sentrum.
 • Almenningen i Fosnavåg er et åpent område med gjestebrygge, båthavn, spisestedet Fosnavaag Brygge, og handel.
 • Gjestehavn forøvrig ved Lanternen, Jensholmen, Borgarøya, Larsnes, Kvalsvik, Ulsteinvik, og Runde Havn. Populær gjestehavn også ved Rosenlund på Sandsøya og i Haugsbygda. Følg gjerne litt med på programmet fra Herøy Kulturhus og Fosnavåg konserthus. Her kan du være heldig å få høre Herøys fantastiske spelemannslag «Havella,» innimellom et ellers godt internasjonalt tilbud.

Foto og gjesteskribent: Lise Nymark-Engelstad – en tidligere skolevenninne av meg.

REISETIPS I NORGE! Med bobil på Norgesferie , Vestland /Innlandet – reiseruten finner du her

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: