6 DestinasjonerI ,

Drøbak – sommerbyen med sine pittoreske, gamle hus

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Tidligere her hvor Marwell frisør lå, Drøbak

Drøbak er byen hvor både Tor og jeg hadde ungdomstiden vår, så den har en stor og varm plass i hjertene våre. Drøbak (av drøye bakker), er en tidligere kjøpstad og nå, den vakre byen på østsiden av Drøbaksundet.

Mange turister besøker Drøbak på grunn av byen og kysten. Byen har uttallige pittoreske, gamle hus. Mange av dem er påbygde stuebygninger fra sent 1600-tall og fremover. Flere kunstgallerier, småbutikker og utstillinger trekker mange besøkende til byen sommerstid. Da er torget og spesielt stranda full av mennesker. Byen har også julenissens postkontor.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Bloggeren foran et vakkert hus i Drøbak

Før jeg går videre i mine betrakninger om Drøbaks vakre boliger og helt spesielle “sørlandsstil”, har Tor kommet meg i forkjøpet med fotograferingen.

Han har nemlig tatt med seg mitt nye speilreflekskamera for å teste det litt, mens jeg går rundt med mitt digitalkamera i vesken, og før jeg har rukket å få det klart, ja, så er han altså der. Tor altså, kremt.

Dette prakteksemplaret av et “skipperbolig” huset i min ungdom en frisørsalong

Det hadde seg nemlig slik at jeg drømte om å utdanne meg til frisør. Så her hadde jeg mine første og siste erfaringer med det å gjøre mennesker fine i sveisen. «Marwell» het salongen, om jeg ikke husker helt feil da.

Men jeg kom aldri så langt som til å klippe noen av kundene i denne salongen. Jeg fikk lov til å lære meg hvordan man vasker en kundes hår på riktig måte. Dog fikk jeg anledning til å få mine egne frisørkunder året etter da jeg begynte på internatskole i Kviteseid. Jeg tror jeg fikk kr. 5,- per klipp. Og når jeg tenker etter, burde kundene mine fått betalt av meg. Resultatet var sjelden særlig vellykket.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Detalj fra et gammelt hus i Drøbak

Jeg blir varm om hjertet når jeg ser hvordan eierne har vedlikeholdt denne boligen utvendig. Sånn skal det gjøres, spør du meg.

Det er ikke så rart at Tor og jeg må kjenne på atmosfæren som Drøbak gir oss. Det var her vi var kjærester første gang. Gammel kjærlighet ruster ikke – en romantisk hverdagshistorie som du kan lese mer om i denne artikkelen

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Tidligere Tento ombygget til flotte leiligheter i Drøbak

Et flott inngangsparti, dog ikke av gammel årgang. Disse leilighetene ble gjort om på -80 tallet fra det som i sin tid huset Tento tapetfabrikk. Tor jobbet litt der i sin ungdom og jeg formidlet salg av leilighetene da de sto ferdig. Gjennom advokatfirmaet Sestsaas som jeg dengang var ansatt i.

Badeparken i Drøbak er et yndet utfartssted

Herfra kan du vandre langs stier som vender mot Drøbaksundet og ender opp i badeparken med sine fine sandstrender og stupebrett.

Fra badeparken kan du se rett over til Oscarsborg, den vakre festningen med nasjonalhistorisk betydning. Stedet er åpent hele året og har to ferger med flere daglige avganger. Her er det museer, flotte omgivelser til tur og rekreasjon, hotell for kurs og konferansegjester, havnekro og egen gjestehavn for fritidsbåter. I sommersesongen kan du også oppleve utendørs opera, omvisning, konserter og teaterforestillinger her.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Gallionsfigur på et hus i båthavna i Drøbak

Dette huset med den flotte gallionsfiguren er nok et yndet fotoobjekt for mange, forståelig nok. Det ligger nede i båthavnen.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Herlige smug i den gamle bebyggelsen i Drøbak

Smugene mellom boligene i sentrum og nede i båthavnen blir jeg like betatt av hver gang jeg besøker Drøbak. Husene er velstelte og de ligger tett på hverandre.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Et hvitmalt gammelt hus nes mot båthavna i Drøbak

Hagene er også for det meste velstelte som her.

FØLG URBANTOGLANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Et rehabilert hus i Fiskerkroken i Drøbak

Hvitmalte, pittoreske sørlandshus er et av Drøbaks kjennetegn

I dette hvitmalte og vakre huset traff jeg eieren. I tillegg til en hyggelig prat over gjerdet, synes hun det var hyggelig at jeg tok bilder av boligen hennes. Ikke rart – det er lov å være litt stolt av å bebo et slikt fantastisk byggverk med den fineste beliggenhet.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Detalj fra et hus i Fiskerkroken, Drøbak

Takket være entusiaster som henne, er disse boligene velstelte og har dessuten bevart sin prakt fra fordums tider. Hun overtok boligen i 2006 og har totalrenovert eiendomsmassen.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Systuen tilhørende huset i Fiskerkroken, Drøbak

Denne sjarmerende systuen hører også med til boligen over.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Særegent bygg ved torget i Drøbak

Det var på “terian” på torget her til venstre (utenfor bildet) Tor og jeg hadde våre første treff i ungdomstiden på 70-tallet. Siden skulle det ta nesten 30 år før vi fant tilbake til hverandre og giftet oss. Mer om den historien kan du lese her om du vil.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Blomsterarrangement i kurkke, Drøbak

Det er også fint beplantet i byen og mye vakkert å skue for et arkitektur- og planteivrig øye.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Vakkert bygg rundt torget i Drøbak

Den idylliske trehusbebyggelsen kan beundres hvor du enn snur deg. Her har til og med julenissen kontoret sitt. Er du heldig treffer du på ham. Den berømte butikken med alt du kan tenke deg av julenisser, finner du også helt opp til torget. Hit kommer det busslaster med turister fra hele verden på besøk.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Båthavna i Drøbak

Og med lunsj/middag på Skipperstua med en upåklagelig utsikt over havna og fjorden, var vi også ved dette besøket fornøyd med å mimre litt om “gamle dager” og beskue alt det vakre som Drøbak har å by på.

Drøbak - byen med sine pittoreske, gamle hus - Tor og meg på Skipperstua i Drøbak

En hilsen fra turtelduene som alltid vender tilbake til Drøbak

Om enn kun på dagsbesøk i byen eller hos venner.

En viktig hendelse i Drøbaks historie, var senkingen av den tyske krysseren «Blücher» under det tyske angrepet på Norge morgenen den 9. april 1940. Krysseren transporterte tyske soldater og byråkrater for en planlagt overtagelse av Oslo. Men kommandant Eriksen på Oscarsborg festning, som ligger på andre siden av Drøbaksundet, ga på eget initiativ ordren om å beskyte krysseren.

Krigsskipet ble senket og dette forsinket den tyske invasjonen. Det var nok til at regjering, storting og kongefamilie kunne evakueres, og gullreservene ble reddet unna okkupantene.

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Kilder: Wikipedia, Forsvarsbygg og mine egne opplevelser av byen

6 Kommentarer

 • Svar
  HWIT BLOGG
  23. august 2017 at 07:36

  Åh så vackert! Där skulle jag gärna vilja vandra runt lite…kul att få se lite från såna fina ställen 🙂
  Önskar dig den bästa av veckor…
  Kram från Titti

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   23. august 2017 at 08:01

   Så hyggelig at du liker stedet og bildene Titti. Takk, snille du 🙂

 • Svar
  berit
  23. august 2017 at 07:48

  Drøbak er en koselig by jeg har vært i endel ganger. Dine flotte bilder og skildringer gjør at jeg får veldig lyst til å dra dit igjen. Men det må bli på sommerstid. Har vært der et par ganger på vinteren også, det har vært en "sur" opplevelse.?

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   23. august 2017 at 08:02

   Ja, jeg synes også sommeren er best i Drøbak, selv om vinteren kan ha sin sjarm det også 🙂

 • Svar
  Etbildeavgangen
  11. april 2018 at 06:54

  Å så koselig å se og lese. Vi har jo vært i Drøbak et par ganger, men det var for å besøke Oscarsborg. Så det ble ikke mer vandring i byen enn fra der vi parkerte til båten. Men jeg ser jo at det er en liten by vel verdt et besøk til bare for seg selv.

  KJempefine bilder og takk for hyggelig omvisning.

  Hilsen Mette

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   11. april 2018 at 09:14

   Så hyggelig at du likte innlegget. kanskje du tar deg en tur til da 🙂 Hilsen Mette

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: