Kronovall Slott ligger i Tomelilla kommune i Østerlen. Når grevskapet velger å flytte ut grunnet høye kostnader til drift av slottet, så kan vi saktens flytte inn, for en lengre eller kortere periode. Det er en kjent sak at Sverige har mange slott, og for å kunne kalles et slott, må en kongelig ha overnattet der minst én natt.
På rundturen som jeg hadde med VistiSweden i Skåne, skulle dette stedet kun være stedet for en kort «fika». Noe jeg satte pris på, jeg er nemlig laget slik at jeg godt kunne tenke med å bo i et slikt slott.
//Pressetur
Så hvis vi skulle ha blitt der i flere timer, kan det godt tenkes at jeg hadde funnet meg et passende soverom og blitt der for en tid. Det kunne jo vært artig å få prøvd seg som en slottsboer.

Mens vi «fikade», så fikk vi en høre litt historie omkring slottet av en engasjert guide.

Kronovall slott er bygget i fransk barokkstil
Slottet ligger trygt, stille og vakkert til, plassert på en holme, omgitt av vollgraver. Slottet ble oppført i 1760, men det var først på 1890-tallet det ble bygget om til en fransk barokkstil ledet an av grev Carl Gustaf Sparres fru Alexandrine.
Hun ville nemlig ha tårn og fløyer og en dobbeltsidig trapp til slottets inngangsparti.


Det er 15 unike rom på slottet, alle med navn etter ulike druesorter.


Her er det muligheter for de fineste middager, og gulv til dansing finner du også.
Om du skulle ønske deg en slottsweekend, et slottsbryllup, eller en annen feiring, så er det mulig å leie her. Du finner mer informasjon om Kronovalls vinslott her.

Nåværende forpakter ønsker at stedet skal ha navnet Kronovalls vinslott
Kjelleren på slottet er idag fylt med flere tusen flasker vin, og hvert år arrangeres det vinfestival her. Noe av det som serveres er svenskprodusert musserende eplevin. Idag brukes slottet til hotell-, restaurant- og konferansevirksomhet.
Familien Sparre (greve) har eid slottet siden 1800-tallet og bor fortsatt (2016) delvis i deler av slottet. Slottet har siden 1996 blitt forvaltet/leid som vinslott av familien Åkesson og drives for Åkesson vin AB.

Fru Alexandrine fikk også gjennomført tillagingen av den barokke hagen med 3,5 km buksbomhekk, som forøvrig ble bestilt fra Russland. Skulle jeg bodd på dette slottet ville jeg måtte ha hjelp blant annet til klipp av buksbomhekken for å si det sånn.
Tenk at Sverige har så utrolig mange slott, riktignok er ikke alle like storslagne, men de har dog slott i etternavnet sitt.
Slottsbesøket ble gjort i samarbeid med Visit Sweden
Én kommentar
Mette Gry Larsen
10. januar 2018 at 10:48Thank you.