2 DestinasjonerI , ,

Beaune i Burgund, kjent for Hôtel Dieu og smakfull vin

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Utvendig arkitektur. Urbantoglandlig

Jeg går tom for ord når jeg skal karaktisere landsbyer og byer i Frankrike. For her er det flust av vakre, sjarmerende, pittoreske steder som bare slår meg til knes i beundring. Beaune i Burgund er nok en by som sender varme vibrasjoner inn i minneboken min. Det er i alle fall helt sikkert.

Jeg blir nesten rørt jeg, når jeg får oppleve å se så fantastisk arkitektur. Ikke mindre rørt blir jeg ved tanken på at Hospices de Beaune ble grunnlagt av hertugen av Burgund, kansler Nicolas Rolin og hans tredje kone Guigone de Salins. De ønsket nemlig å hjelpe de nødlidende som var preget av mange års kriger og sult.

Fra starten av og frem til det tyvende århundret fikk gamle, vanføre, foreldreløse, fødende, syke og trengende gratis pleie i Hospices de Beaune.

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Utvendig. Urbantoglandlig
Dette er en kjent burgundisk arkitektur. Flott, ikke sant?

Bygningskomplekset stod ferdig og tok imot sin første pasient 1. januar 1452, og er berømt for sin tradisjonelle burgundiske arkitektur.

Det er fantastisk at bygget er bevart og åpent for alle oss som vil se stedet og høre bakgrunnen for hvorfor hospitalet ble bygd, synes jeg.

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Ved brønnen. Urbantoglandlig

Fra pleietrengende mennesker til museum Hôtel-Dieu

Idag er det jo rene idyllen her, men vi kan jo bare tenke oss tilbake til 1400-tallet. Ikke mye komfort på den tiden. Etter årevis med krig, sult og sykdommer som florerte.  Og JA, bildet var nok helt annerledes dengang. Vi har nok en god evne til å romantisere for eksempel det å gå ut til den vakre brønnen i uterommet mellom bygningene for å hente vann.

Jeg er ikke i nærheten av å kunne tenke meg sannferdig tilbake til tiden da Hôtel-Dieu ble bygd. Tenk deg å være fattigslig kledd, kanskje uten sko på beina, sultne, nødlidene på ALLE måter…

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Arkitektur. Urbantoglandlig
Vi kan glede oss over at historien om Hôtel-Dieu er ivaretatt for oss skuelystne og historieinteresserte
Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. I gården. Urbantoglandlig

Det var stinn brakke fra alle verdens kanter her da vi besøkte stedet, og rett på utsiden sto det et moderne city-tog som kunne frakte oss på sightseeing rundt i byen. Snakk om kontraster!

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Malerier. urbantoglandlig

Foruten å være et kunsthistorisk monument i seg selv, huser Hospices de Beaune flere sentrale kunstverk av stor kunsthistorisk verdi. En stor altertavle med dommedag som hovedmotiv ble bestilt av hospitalets grunnleggere til innvielsen, og har hengt i hospitalet siden.

Den var plassert slik at de sengeliggende kunne betrakte altertavlen fra sitt sengeleie. Altertavlen er tilskrevet den flamske mesteren Rogier van der Weyden.

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Sykesengene. Urbantoglandlig
Det var ikke snakk om enerom her, men ingen eller alle lå i korridoren
Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Kollasj fra Hôtel-Dieu. Urbantoglandlig
Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Kollasj fra byen. Urbantoglandlig

Her kan du se og lese fra vår svipptur til Riquewihr. Landsbyen som er kjent for mer enn Routes des vins d’Alsace

Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Park med gammel karusell Urbantoglandlig

Beaune i Burgund har mye å by på fra forskjellige tidsfasetter

Jeg er ettertenksom og takknemlig. Både over å få se denne historiske byen og for at jeg lever i vår tid.

Vi rakk en kort rusletur i byen, altfor kort. En lunsj og en tur innom den koseligste lille parken jeg har sett på lenge.

Fra historien om en krigstrett by hvor det dog fantes mennesker som ville utrette gode gjerninger, via en lystig tid med karuseller og moro og frem til vår tid. Det har jammen vært århundrer i bevegelse og med utrolig mange kontraster.

Informasjon om Beaune i Burgund

 • Beaune ligger ca 45 km sør for Dijon
 • Beaunedalen er en del av en smal landstripe som utgjør den sørlige delen av den kjente kalksteinsskråningen i Frankrike som inneholder Burgunds beste vinmarker: Côte d’Or.
 • Beaune er hovedsenteret for handel med Burgundvin, en malerisk liten by med ca. 22.000 innbyggere i departementet Côte d’Or, berømt for sine viner og sine gamle bygninger.
 • Byen er ikke minst kjent for  gamle Hospices de Beaune fra 1452, der det hvert år holdes en stor veldedig vinauksjon (den siste var for ofrene etter massakeren i Paris).

Vi som elsker Frankrike, bilder, tips, råd er Facebookgruppen hvor vi inspirerer hverandre til reiser i Frankrike. Meld deg gjerne inn i fellesskapet her

Byen vokste seg stor under romerne som et senter for kveg og vin.

 • I tillegg til vin er byen kjent for sin Barokkmusikkfestival hver weekend i juli, en Jazzfestival i september, Hospice de Beaune-vinauksjonen i november og den fargerike Saint-Vincent-festivalen i januar, til minne om vinens skytshelgen.
 • Det moderne Beaune blir passende delt av jernbanesporene for høyhastighetstogene som går mellom Dijon og Middelhavskysten. På vestsiden ligger de gamle bakkene med deres vinmarker, den gamle byen og hovedkvarterene for de veletablerte vinhandlerne. På østsiden ligger de store varehusene og industrienhetene til de moderne vineriene, pluss motorveien A6 – Autoroute du Soleil – som lenker Paris til Middelhavet via Burgund og Rhonedalen.
 • Beaunes Turistguide finner du her

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om

Eller meld deg inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Kilder:

 • Mine egne opplevelser
 • Norsk vinblogg av Helge Skappel
 • Wikipedia

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

2 Kommentarer

 • Svar
  Rundt Ekvator
  8. november 2018 at 19:00

  Herlig arkitektur og flotte blider. Et sted jeg gjerne reiser til 🙂

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   9. november 2018 at 13:55

   Tusen takk. Så hyggelig at du ble reiseinspirert. Det er jo reiseglede vi ønsker å spre ut.

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: