Innholdsfortegnelse
Vi startet optimistiske og forventningsfulle fra Loen og med Flåm som endemål denne dagen. Vi (les jeg) hadde en helt klar forestilling om at vi skulle kjøre over Aurlandsfjellet for å få med enda mer av det vakre Norge har å by på.
Før jeg forteller min opplevelse av fjell-overfarten, vil jeg si meg enig i beskrivelsene som gis av Aurlandsfjellet. Kjører du i fint vær er det flere ting du helt sikkert vil stoppe ved for å få et maksimalt utbytte av denne turen. Jeg kan nevne steder som vi ikke stoppet opp for, på grunn av dårlig vær.
Noe av det naturskjønne du kan se over Aurlandsfjellet
- Vedahaugane, som er en rasteplass bygd opp med en gangbane i betong, påmontert sittebenk i tre, er et flott utsiktspunkt
- På samme sted finner du en kunstinnstallasjon «Bjørnehiet» inne i hulen
- Flotane skal også være et fint stopp – med vakkert landskap og fossefall
REISETIPS! I denne artikkelen kan du se hele reiseruten da vi dro på bobilferie i Innlandet/Vestland
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde deg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!
I ettertid av overfarten fra Lærdal til Aurlandsvangen via Aurlandsfjellet, ber jeg deg om å se at jeg har et lite glimt i øyet når jeg skriver dette.
Se for deg hårnålsvinger med varme bremser i stor bobil
Ikke visste vi at denne veien er usedvanlig smal, i alle fall med tanke på at vi var på Norges-ferie med Hjalmar-bobil. Den er nemlig 2,32 m bred og 7.60 lang. Det er digert når du skal forsere hårnålsvingene over Aurlandsfjellet med varmegang i bremsene. Begrepet «hårsnålsvinger» og varme bremser er herved meislet inn i pannelappen min kan du si. En mer bokstavelig forståelse enn tidligere.
Da vi tok av fra Lærdal etter en deilig lunsj, satt vi i bobilen og pratet om hvor utrolig smal veien fra Loen til Sande Camping er. Vi gledet oss derfor til å ta fatt på reisen over Aurlandsfjellet med den klare troen på at slik veier ikke kunne finnes så mange andre steder enn nettopp fra Loen til Sande Camping, hehe! Og i hvertfal ikke med varmgang i bremsene. Erfaring med å kjøre bobil i Norge var på dette tidspunkt på et lavt nivå, for å si det slik.
Spesielt vil jeg huske den bratte og smale veien fra Stegastein og ned til Aurlandsvangen. Pust og pes! Jeg er vanligvis ikke plaget av høydeskrekk, men her satt både Tor og jeg med hjertet godt pulserende i halsen.
Det er dramatisk når bremsene går varme og vi trenger å stoppe helt opp for å kjøle ned bremsene. Og… at vi helst bør bremse ved hjelp av lavt gir (altså ikke bruke bremsene nevneverdig). Noe vi selvfølgelig gjorde.
Hælle måne!! Jeg var så redd og brukte så mye energi på frykten at jeg var helt utmattet da vi endelig kom ned til Aurlandsvangen.
Vel bevart og framme ved utsiktspunktet Stegastein
Men før de siste 8 km med hårnålsvinger og med varme bremser skulle erfares, kunne vi stoppe og hvile både oss og bremsene på denne fine parkeringsplassen rett ved siden av sauen som du ser over her. Vi er nemlig framme ved det berømte utsiktspunktet Stegastein.
Utsikten er upåklagelig, men det som var vel så artig å se og oppleve og gå ut på, var det spektakulære utsiktspuktet. Bygget som henger 30 meter ut fra fjellsiden, 650 meter over fjorden og hvor du har panoramautsikt over den vakre Aurlandsfjorden.
Etter stoppet på Stegastein og nedfarten til Aurlandsvangen var vi så utrolig lettet. Da la vi den dramatiske opplevelsen bak oss og kjørte glade videre mot tunnellen som du ser til venstre i bildet. Nå var vi klare for vårt neste mål på turen, nemlig Flåm.
Heldigvis har vi en spesialtilpasset GPS i Hjalmar-bobil som viser oss alternative ruter dersom den mener at enkelte veier/overfarter er for krevende for bobilen. Kanskje både med tanke på at bremsene kan gå varme på en slik tur og at bobilen i den sammenheng er stor.Tor har prentet i meg, og det med mange streker under, at neste gang jeg foreslår en liknenede rute, så skal vi følge denne GPS’en. Den hadde nemlig ikke Aurlandsfjellet som en alternativ kjørerute til Lærdalstunnellen. Så har vi lært noe da i alle fall. Vi samler oss erfaringer, kremt.
Ikke la deg skremme av vår erfaring
Jeg er sikker på at alle dere som kjører mindre biler, og har bremser som ikke går varme, vil ha en formidabel og fin opplevelse av å kjøre over Aurlandsfjellet, så la deg ikke stoppe av vår erfaring. Den var helt spesiell fordi vi kjørte Hjalmar-bobilen vår og ikke fulgte rådet vi fikk via GPS’n. Stakkar, Hjalmar gjorde så godt han kunne, men veivalget passet han dårlig fordi han er i største laget sammen med bremser som ville ha mye mer hvile enn det vi ga dem.
Mer informasjon om Aurlandsfjellet – Snøvegen
- Aurlandsfjellet framstår med en perfekt dramaturgi dersom du starter i Lærdal og kjører mot Aurlandsvangen.
- Den 47 km lange ferden gir deg mange sterke inntrykk, og kontrastene er store fra fjorden til høyfjellet der snøen ligger store deler av året.
- Noe av det mest karakteristiske ved denne veien, er at strekningen er øde og går gjennom et landskap som framstår som helt urørt. Dette er ikke bare det mest markerte ved strekningen, men også kanskje det som gjør dette til en eksotisk opplevelse.
- Mange opplever det nye utsiktspunktet på Stegastein like spektakulært som selve utsikten, noe jeg faktisk er enig i.
- Veien ble åpnet i 1967, og starten for veien slik den er i dag var en anleggsvei.
- Fra Lærdalsøyri går veien til Aurlandsvangen over fjellet og har et toppunkt på 1306 meter over havet. Veien er vinterstengt og det ligger snø på fjellet også store deler av sommeren. Når vegen blir kalt ”snøvegen”, er det et navn den bærer med rette.
Kilder:
- Mine egne opplevlser
- Nasjonale turistveger
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
2 Kommentarer
Ingunn
15. november 2019 at 08:40Artig beskrivelse av en flott kjøretur – vi har tatt turen med personbil et par ganger. Kanskje vi våger oss over med bobilen vår som er på størrelse med Hjalmar….
Mette Gry Larsen
15. november 2019 at 09:02Takk, snille… Jada, bare å ta det med ro, og godt vær hjelper også 🙂 Og litt humor når alt er over, knis!