Vi startet fjordcruiset i Flåm og seilte med Future of the Fjords gjennom det vakre landskapet langs Aurlandsfjorden for så å fortsette innover Nærøyfjorden, som er en av Europas smaleste fjorder.
At Nærøyfjorden står på Unescos verdensarvliste forstår vi godt. Her opplevde vi vestlandsnatur på sitt vakreste. Med lettskyet, vindstille vær og tåkedotter som hang nedover fjellsidene, storkoste vi oss på den 2 timer lange turen som tok oss inn til Gudvangen.
Ved kaien i Flåm lå Future of the Fjords klar til å frakte 400 passasjerer i 16 knop i 2 timer – kun på batteri. Ladet med ren vannkraft.
Og det kan jeg fortelle deg. Det var ikke en lyd å høre fra båten. Den skar varsomt, stille og fint gjennom vannet. En mer behagelig båttur har jeg aldri opplevd. Jeg viser deg mer av båten lenger nede i denne artikkelen.

Et av stoppene langs ruten mellom Flåm og Nærøyfjorden er Undredal. Det er så utrolig sjarmerende her at jeg velger å vise fram stedet, både på nært hold og litt perspektivt. Her ser du ei bygd hvor gammel og nyere bebyggelse går hånd i hånd. Jeg er så utrolig glad i å se arkitektur i stort og smått at jeg blir litt bettatt kan du si.
Er det ikke fint her?



Future of the Fjords fortsatte på sitt stillegående vis å bringe oss nærmere og nærmere innfarten til Nærøyfjorden. På turen traff vi også på andre turistfartøyer, av den sorten vi kjenner til fra før.
Nærøyfjorden – en av Europas smaleste fjorder
Fjorden ligger i unik og uberørt natur i Sogn og Fjordane. Sammen med Geirangerfjorden er Nærøyfjorden listet på UNESCOs oversikt over verdens kultur- og naturarvsteder. Få steder i verden kan by på et så storslått landskap som fjordene på Vestlandet.
Noen mener at Nærøyfjorden er verdens trangeste fjord med kun 250 meter i bredde på det smaleste og 1 km på sitt bredeste.


Det gjelder ikke minst den smale og spektakulære Nærøyfjorden, som med sine stupbratte fjellsider på opptil hele 1800 meters høyde, ville fossefall og levende kulturlandskap kan ta pusten fra noen og hver.
Den unike fjordarmen er 19 kilometer lang. Fjellmassivene rundt fjorden stiger stupbratt opp, med stadige brusende fossefall nedover fjellsidene.




Flere steder langs fjorden kan man se små gårder uten veisamband, som er en arv fra den tiden da fjorden var den viktigste trafikkåren i området. Nærøyfjorden er med andre ord rik på kontraster og gir et unikt samspill mellom natur- og kulturlandskap. Her finnes store kontraster fra strandlinjen med sitt milde klima, til høyfjell med isbreer og fonner.
Fartøy på Nærøyfjorden, hvor både tidsriktig design og miljøvennlighet er ivaretatt
Vi var 225 passasjerer på Future of the Fjords denne dagen, og det er masse plass både inne og ute på dekk. Den er selvfølgelig tipp moderne, og gangarealet på begge sider av båten opp til toppdekket er en utrolig nyttig detalj. Med sklisikkert underlag og utforming som er inspirert av stiformasjoner i bratte fjellterreng, var det perfekt å rusle rundt, både for å se den vakre naturen og for å ta bilder til minneboken.

Inne er det lekkert og gjenkjennbart nordiskinspirert interiørdesign, noe jeg selvfølgelig liker godt. Litt over middels interessert i interiør og hage som jeg er, ved siden av reisegleden selvfølgelig.
Med tanke på at Flåm tar i mot rundt 1 million besøkende hvert år, synes jeg det er flott at de tenker nytt – også når det gjelder det sårbare miljøet. På den måten synes jeg det er ekstra fint å kunne oppleve denne turen med Future of the Fjords.
Intet utslipp, stillegående, den ligger varsomt på fjorden og frakter oss behagelig fra Flåm til Gudvangen.

Vel framme i Gudvangen, ruslet vi bort til skyttelbussen som skulle ta oss med tilbake til Flåm. På denne bussturen oppholder vi oss for det meste i tunneller. Gudvangtunnellen er over 11 km lang og ved utgangen blir vi gitt noen meter i åpent lende før bussen på nytt kjører inn i en ny tunnell.
Vel ute av den siste tunnellen skimter vi Flåm sentrum hvor vi skal være ytterligere et par dager. Det er nemlig mer vi gjerne vil oppleve når vi først har tatt turen hit. Flåmsbanen står selvfølgelig på opplevelseslisten vår.

Mens vi er i Flåm har de dronningbesøk av MS Queen Elizabeth. Et av cruiseskipene som frekventerer mange norske byer og tettsteder og som er den store snakkisen for tiden.
Forurensing sitter høyt oppe i bevisstheten når denne formen for turisme er på dagsorden i media og i forbindelse med kommune- og fylkestingvalget, blant annet i 2019. Her er meningene mange.

Mer info om Vision- og Future of the Fjords
- De to fartøyene Vision- og Future of the Fjords representerer en helt ny standard innen design og teknologi. De er utformet for å gi en maksimal opplevelse for turistene i all slags vær, med store vinduer og gangveier som er inspirert av stiformasjonene i bratte fjellterreng.
- Passasjerene oppfordres til å gå opp på toppdekket og nyte en helt annen naturopplevelse sammenlignet med de tradisjonelle passasjerfartøyene.
- Dette er miljøvennlige fartøyer: Vision er et hybridfartøy og Future er helelektrisk. Begge fartøyene seiler langs de mest værharde og spektakulære delene av Nærøyfjorden, har batteridrift og holder en behagelig hastighet.
- «Future of the Fjords» er en passasjerkatamaran, spesialbygd for sightseeing i norske fjorder. Skipet er blant de første i verden som utelukkende går på elektrisk motor. Utslipsfritt i verdensarvfjorden altså.
- Brødrene Aa er tildelt prisen Norwegian Tech Award Maritime for skipet Future of the Fjords. Prisen er helt ny, og hurtigbåtbyggeren er dermed den første til å motta den norske maritime næringens nye bransjepris. Prisen ble delt ut av Teknisk Ukeblads administrerende direktør og ansvarlige redaktør Jan M. Moberg under Norwegian Tech Award 2018 på Oslo Militære Samfund.

Kilder:
- Mine egne opplevelser
- FjordNorway
- Visitflåm
- Her kan du se reiseruten på vår første bobilferie i Norge 2019
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet på bloggsiden. Det er selvfølgelig gratis og helt uten forpliktelser.
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
2 Kommentarer
Sissel Tove Litzheim
10. november 2019 at 15:29Veldig hyggelig å lese om mitt hjemfylke. Jeg er takknemlig for å bo i et så vakkert og fredelig landskap. Du har presentert området på en vakker måte som gjør at også jeg får lyst til å reise litt lengre inn i fjorden for å oppleve et nærområde jeg dessverre ikke besøker så ofte.
Mette Gry Larsen
10. november 2019 at 20:18Tusen takk. En bedre tilbakemelding kunne jeg ikke fått. Så hyggelig at du er fornøyd med å lese om mine opplevelser på årets Norgesferie 🙂 Ble glad nå.