0 GenereltI

Forfall med historisk sus – Kråkerøy | Urbantoglandlig

Akkurat når det ringte ut for Fredrikstad Mek. Verksted – eller værste – som det heter på Fredrikstaddialekten, er det vel flere meninger om om. På begynnelsen av 1900 tallet utviklet FMV seg til å bli et av Norges største skipsverft. Vi snakker historie med vind i seilene – eller i motor og skipsbygging for å si det mer presist.

FMV i sin daværende form ble nedlagt i 1988, men ble drevet videre i en mindre og annerledes form av både Kverner-konsernet og senere av lokale eiere frem til 2006.

Nå eies området av Væste AS og Jotne Eiendom. Heldigvis er det eiere som ønsker å tenke nytt om dette erværdige området som ligger praktfullt til mot Vesterælva.

Dette fantastiske området ligger rett på nedsiden av der jeg bor, så jeg har gått på skattejakt for å få festet noen bilder til albumet mitt. Forfallet er lett synlig.
Rett som det er blir alt revet og plassen blir bebygget med ny vidergående skole og Arena Fredrikstad med to isflater for ishockey, kunstløp og curling. Nytenking heter det. Hele Kråkerøy vest og nord er i endring til en ny tid. Det er ikke lenger rom for skipsverft på Kråkerøy.

Det står fortsatt flere kraner igjen (etter at 4 av dem ble revet for en tid tilbake). De er ikke sikret på noen måte, så jeg tenker med gru på hva som kan skje om noen mindreårige tar seg en klatretur oppi dem.
Kranene rager høyt og er et minne om en svunnen tid i Plankebyen, stedet for trelasthandel og skipsverft.

Jeg kjenner flere som har hentet lønningen sin i disse bygningene. Stedet har holdt liv i mang en familie, både økonomisk og i verdighet.

Gjennom dette vinduet er det ikke mer å se enn tomme rom, men kranene speiler seg fortsatt stolte i den knuste overflaten av et vindu.

Hilsen Metteutenflette

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: