Innholdsfortegnelse
Allerede før vi trer inn i kunstinstallasjonen Roseslottet i Oslo, er følelsene i høyberedskap. Selvfølgelig fordi jeg allerede vet at denne betydningsfulle skatten som beskriver omstendigheter rundt andre verdenskrig kan komme til å gjøre sterkt inntrykk på meg.
Barn som engasjerte seg i motstandsbevegelsen er noen av dem som blir visualisert i Vebjørn Sands beskrivende malerier. Her blir vi vist mange som satte fellesskapet før seg selv og bidro på utallige måter slik at Nazismens fangarmer skulle gjøre retrett.





Roseslottet i Oslo ligger vakkert til like ved Frognerseteren
Omtrent 200 meter fra den velkjente Frognerseteren reiser det seg fem lysende konstruksjoner av «gull» som symboliserer de fem krigsårenes kamp for frihet og demokrati, og forskjellige sider av motstandskampen.
Selvfølgelig kjenner vi til mange historier som omhandler andre verdenskrig i Norge, men det var helt spesielt å kunne se det visualisert i malerier fra kunstneren Vebjørn Sands hånd. Kunstverkene som inderlig får frem blant annet motet, redselen og karakterene.


Ved alle malerier og installasjoner er det nyttig informasjon om hva Roseslottet ønsker å formidle.




De geometrisk skulpturene i Roseslottet er utformet av Vebjørn Sands bror Eimund Sand
Geometrien er tenkt som bilde på frihet og humanisme.
Under føttene våre ligger en 240 meter lang vei formet som en spiral. Veien er ment å markere en historisk vandring fra antikken til nåtiden og slutte ved en visjon av fremtiden. Etter modell av vår egen galakse Melkeveien. Den har fått navnet The Frozen River of Time.



Et lite utdrag av motstandsfolkene vi kan være stolte av
Erling Lorentzen (t.v.) deltok som 17 åring frivillig under kampene i Gudbrandsdalen i April 1940. Han var også med i Milorg og kompani Linge.
Kanskje en mindre kjent historie er om revylegenden Leif Juster (midten) som også var en av mostandsheltene under krigen.
Erik Bye (t.h.) ble som 16 åring vervet som agent for XU som er en betegnelse på den største hemmelige norske etterretningstjenesten som ble bygd ut over hele Norge under den andre verdenskrig. Den var direkte tilknyttet Forsvarets Overkommando i London og hadde også direkte kontakt med den norske utefronten i Sverige.


Egil Torjusen (t.v.) var med i kampene i april 1940. Han reiste til Storbritannia, ble innrullert i flyvåpenet og utdannet jagerflyger i “Little Norway” i Canada. Knut Wigert (t.h.)
Dette er kun ment som en sniktitt inn i kunstinstallasjonen Roseslottet
Tanken rundt denne artikkelen er ikke på noen måte et forsøk på å gi deg en helhetlig oversikt over innholdet i Roseslottet. Dette er kun en fortelling om vårt besøk i denne berikende kunstinstallasjonen. Roseslottet er så stort og innholdsrikt at kun et besøk vil rettferdiggjøre og gi deg det fulle og hele inntrykket av hva Vebjørn Sand ønsker å formidle om et trist kapittel i Norges historie.

Langs spiralveien kan du skue 90 malerier fra okkupasjonstiden. Jeg tenker at utstillingen vil gjøre sterkt inntrykk, ikke minst på barn, som får en sterk presentasjon av hva vi mistet under okkupasjonen. Dermed er dette stedet godt egnet som en pedagogisk tilnærming for krigens grusomheter slik det er tenkt.


Den hvite rose
Ved inngangen står «Den hvite rose» og peker på gruppen av tyske opposisjonelle med samme navn, og er samtidig et eksempel på menneskers kamp mot undertrykkelse – selv når det kan synes aller mest håpløst.
I en rettssak i 1943, unnslapp Traute Lafrenz (På bildet over) dødsstraff ved at hun klarte å overliste nazistene. Hun ble dømt til ett års fengsel i den samme rettssaken hvor flere andre opposisjonelle ble dømt til døden.
I forbindelse med denne siste rettssaken, ble medlemmene av «Den Hvite Rose» omtalt som en av regimets farligste fiender. Deres aktiviteter ble kalt «det alvorligste angrep på Riket siden krigens utbrudd.» Nazistene ønsket å skape et samfunn som både var rasemessig og ideologisk ensrettet, der mennesket var til for Staten og Føreren. Det hadde ikke verdi i seg selv, men kun som en del av et «arisk kollektiv».
Medlemmene av «Den Hvite Rose» viste oss hva mennesker kan oppnå når man tenker og handler som et individ med et moralsk ansvar og ikke gjemmer seg bak en flokk av lydige følgere. De oppfordret hver enkelt til å ta ansvar for de humanistiske verdiene – og dermed ta avstand fra enhver totalitær ideologi.
Sitat – Stiftelsen Roseslottet2020


Noe av det som rørte meg var å få gjentatt historier om 14 år gamle BARN som fikk aksept (frivillig eller noe ufrivillig?) til å være med i mostandsbevegelsen. Ikke nok med at barn ble raskere voksne i «gamledager», men de var dog barn. Det er ikke til å kunne forstå.
Visjonen om kunstinstallasjonen i Roseslottet på frognerseteren
Med fortellingen om de fem krigsårene som bakteppe, vil vi forsøke å grave frem grunnpilarene i samfunnet vårt: Rettsstaten, demokratiet og humanismen – og holde disse skattene frem som verdier vi lett kan miste om vi ikke tar vare på dem. Verdier som stadig må forsvares og som utgjør den grunnleggende motstandskraften i enkeltmennesket og i samfunnet.
Sitat – Stiftelsen Roseslottet2020
Jeg har på nytt blitt foret med informasjon om andre verdenskrigs ondskap
Et kapittel i Norges historie som for alltid må holdes oppe i vårt sinn. Min farfar satt en tid på Grini, så familien i Fredrikstad fikk som mange andre kjenne krigens grusomheter på pulsen. Min mor og hennes familie (de som var igjen da brødrene gjorde sin krigsinnsats på havet) måtte rømme. De fikk være på hytta til en kjenning, som viste seg å være nazist. Det fikk ingen negativ betydning for min familie, heldigvis.
Kunstinstallasjonen Roseslottet er utvidet og vil bestå ut 2025.
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Kilder:
- Min egen opplevelse av besøket
- Roseslottets hjemmeside
Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar