0 UkategorisertI

Vi unte oss en sakte og meditativ tur gjennom de fantastiske slusene i Telemarkskanalen

Sponset reise

Forventningene til Tor, 7 åringen og meg var store, da dagen når vi skulle være med i deler av Telemarkskanalen, nærmet seg. Tenke seg til, dette fantastiske anlegget som ble risset inn i fjellet for over 100 år siden.

Kanalen, som ble kalt ”Hurtigruten” mellom Østlandet og Vestlandet, og også var den viktigste ferdselsåren mellom øvre og nedre Telemark for folk, buskap, varer og tømmer.

I dag er det turister som deg og meg, fra nær og fjern som kommer for å oppleve denne unike vannveien som framstår omtrent som for over hundre år siden. De steinmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk.

Tor, jentungen og jeg sto parat på brygga i Norsjø Ferieland og ventet på MS Telemarken, båten som skulle bringe oss inn i en rolig, historiefyllt og vakker ferd oppover Telemarkskanalen, helt til Lunde.

Vi følte oss en kort stund som spesielt utvalgt, for det var nemlig ingen andre enn oss tre som ble hentet med MS Telemarken fra denne destinasjonen en lørdag morgen i begynnelsen av juli.

Vel ombord tok vi en tur innom kapteinen og medhjelperne hans for å sjekke at alt var klappet og klart for en avslappet tur gjennom det som, da vidunderet sto ferdig i 1892, ble betegnet som det «åttende underverk» ute i Europa.

De første slusene brakte oss inn til Ulefoss, fra 15 til 26 m.o.h.
Da jeg var med en av kanalbåtene i 2000, gikk vi ombord i Ulefoss og var med helt til Dalen, hvor vi overnattet på det staselige, gamle trehotellet. Den gang overnattet vi først i Ulefoss og hadde en fin omvisning i Ulefoss Hovedgård. Dette praktbygget som troner på toppen, med en  fantastisk utsikt over Telemarkskanalen, var familien  Aals hjem i 200 år.

Hvis du vil kjenne litt av atmosfæren som vi koste oss i under kanalferden, så ta deg tid til å titte på denne videosnutten som jeg tok underveis på turen.

Det er mye vakker natur underveis og endeløs tid til å nyte roen. Stillhet kan jeg ikke love deg, da det høres når sluser åpnes, lukkes og passeres. Men det er godlyden av svunnen tid som møter nåtid. En tid som det kan nytes og dveles ved. 
Kanskje kan du la tankene sveve innom fortiden, hvor det sikkert kunne blitt fortalt mang en historie av folk som har reist oppover Telemarkskanalen
Her hvor ikke bare sånne som deg og meg reiser, vi som ønsker en ferieopplevelse, men hvor de med blått blod har sittet og konversert og blitt traktert med de lekreste retter. Ja, for de kongelige har vært her de også forstår du. Det står nemlig risset med gull i steinpartiene i slusene og kan dermed ikke benektes.
Det er fascinerende å tenke på høydeforskjellen opp alle slusene. 15 m.o.h. til 59 m.o.h. fra Ulefoss sluser, gjennom Eidsfoss og opp Vrangfoss sluser.
Vrangfoss har fått navnet sitt fordi fossen var stri, og det var vanskelig å fløte tømmer her. Før kanalen ble bygd, gikk elva gjennom et juv på rundt to kilometer med fosser og trange partier. Her er det fem slusekamre med en samlet løftehøyde på 23 meter.

Kos deg gjerne med denne videoen som viser når en sluse lukkes. Ønsker du å se flere korte videoer fra denne turen, så ta gjerne en titt innom min Youtube-kanal: Urbantoglandlig.
Vi var så heldige å få et glimt av de to andre kanalbåtene også, Henrik Ibsen og Victoria.
Etter ca. 3 timer ombord i MS Telemarken kunne vi, fulle av gode sluseminner, gå i land i Lunde for å ta bussen tilbake til Norsjø Ferieland som var min samarbeidspartner på denne langweekendturen til Telemark.
Kilder: 

Her kan du se mer om vårt opphold på Norsjø Ferieland – vår base for flere aktiviteter og severdigheter.

Ønsker du et samarbeid med meg for reiser eller annet, kan du hente mer informasjon her.

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under ‘Abonner’ øverst på siden.
Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: