2 DestinasjonerI , ,

Venninnetur til Gamlebyen i Fredrikstad passer til jul

Venninnetur til Gamlebyen. Vindelbroen over vollgravene fra Glasshytt og over til Gamlebyen

Det kan alltid passe med en venninnetur til Gamlebyen, også en hustrig dag i desember. Når gatene er pyntet til jul med girlandere og lys, og torget har tent den store julegranen.

Koselige Gamlebyen med sine små butikker, spisesteder og frimarked i brosteinsbelagte gater. Mange kunstnere holder til i denne gamle bydelen i Fredrikstad og det var kunstutstillinger  vi primært kom for å se denne torsdagen. Og så besøke noen av de herlige kafeene da.

Nesodden-venninnene hadde vært tidlig oppe og var sultne allerede ved ankomst. Da startet vi like godt med en deilig lunsj på Mormors kafé. Her får du mye velsmakende på tallerkenen av det du bestiller. Praten oss imellom var godt i gang før maten ble servert. Du kan jo bare tenke deg fire venninner som ikke ser hverandre hver uke (smiler).

Venninnetur til Gamlebyen. En rosa sykkel er pyntet til jul

Når vi ankom Bastion 5, som er kunsternes område, ble vi ønsket velkommen av denne søte rosa sykkelen som absolutt hadde pyntet seg til jul.

Koselig rundt kunstnerområdet Bastion 5 i gamlebyen.

Frelsesarmeen hadde gjort seg juleklar med mulighet til å gi en julegave til de som trenger det mest. Det å rusle rundt, i skikkelig vinterhabitt, blant de sjarmerende og gamle bygningene i Nord-Europas best bevarte festningsby, ga oss umiddelbart skikkelige julevibber.

Å titte i vunduer er så koselig, fra utsiden og inn altså

Jeg er en stor fan av å titte inn i vinduer når mørket faller på. Det gir både jul- og vinterstemning på en gang. Jeg snakker i butikkvinduer, bare så det er sagt.

Når det gjelder private boliger, så titter jeg kun fra avstand. Det er ikke sånn at du kan risikere å se nesa mi trykket mot vinduet ditt altså. Selv ikke i de vakreste boligene i Gamlebyen og Vaterland.

Venninnetur til Gamlebyen. To engler i et kunstgalleri.

Her kan du lese og se bilder jeg har tatt i Vaterland, en sjarmerende trehusklynge ved Gamlebyen

Venninnetur til Gamlebyen. En engel i et kunstgalleri

Venninnetur til Gamlebyen er alltid en innertier, spør du meg

Her er det alltid noe vakkert å hvile øynene på og uttallige muligheter til et kjøp også. Hele venninnegjengen ble sjarmert i senk av disse vakre englene med smilehull i et av kunstgalleriene i Bastion 5. Har du sett noe så søtt? Det var mye mer å se i galleriene og vi lot oss ikke be to ganger om å nyte alle kunstneriske uttrykk vi enset på denne kunsutsillings-rusleturen vår.

I galleriene sitter kunsterne og arbeider med sine kunstverk, så de er lett tilgjengelige for en prat, noe vi venninnene satte pris på.

Venninnetur til Gamlebyen. Kollasj av Gamlebyen som har pyntet seg til jul

Når gatene fylles av små og store lørdager og søndager, kommer alle julepyntede torg og gater til sin rett. Da vi var i Gamlebyen en torsdag var det imidlertid stille og rolig i gatene, mens i kafeene var det liv og røre.

Vi rakk en tur innom Magenta også

Etter en deilig lunsj på Mormors kafé, en rusletur rundt i galleriene og noen butikker, var det igjen tid for et avbrekk. Denne gangen ble det kaffe og kake på Magenta, kafeen som ligger i kunstnerkvarteret Bastion 5. Et sted som også brukes til intimkonserter av ymse slag.

Tiden går så utrolig fort i godt lag. Vi er gode til å prate, noe som er så uendelig fint synes jeg. De mellommenneskelige realsjonene som utvikles, du vet.

Venninnetur til Gamlebyen. Ender i vollgraven ved Glasshytta

Vollgravene var ikke frosset igjen, så her svømte, slumret og sov ender i massevis. I seg selv et vakkert skue. Når frosten varer, dekkes vollgravene av is slik at barn og voksne kan danse rundt på skøyter. Det er likevel alltid en åpen råk utenfor Glasshytta, så endene kan svømme rundt der.

Gamlebyen har så utrolig mye å by på hele året, den stjerneformete byen som omtales som Nord-Europas best bevarte festningsby.

Den anerkjente Glasshytta i Gamlebyen

Glasshytta er viden kjent for sin glasskunst. Her er det også åpent på søndager (i alle fall i desember) hvor barna kan blåse sitt eget glass. Kanskje noe å tenke på for deg og barna/barnebarna? Enten du ankommer Gamlebyen, slik vi gjorde fra veisiden, eller du kommer over ælva med byfergen, så er Glasshuset verdt å stikke innom. Her er det gaveideer i mange uttrykk og former.

Til tross for en særs guffen dag, hva vær angikk, evnet vi å kose oss over stor og smått, deilig mat og den gode praten. En utmerket venninnetur altså.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

2 Kommentarer

 • Svar
  Desirée travels
  17. desember 2018 at 13:35

  Åh, gamlebyen i Fredrikstad er «ille koselig», altså. 🙂 Høres ut som en skikkelig hyggelig dag med gode venninner.

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   17. desember 2018 at 17:39

   Jepp, ille koschli’. Alltid fint med gode venninner på utvidet lunchtreff 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: