0 DestinasjonerI ,

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie - Henrik Ibsen på vei ut av slusen på Lunde

Når jeg kommer med påstanden om at Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie, er det fordi jeg ha vært i området, Akkerhaugen, to ganger i løpet av 3 år. Vi har bodd på herlige Norsjø Ferieland begge ganger.

Første gang, sammen med et besøksbarn vi hadde. Hun nøt hvert øyeblikk av turen på Telemarkskanalen og selvfølgelig alt hun kunne gjøre på ferielandet. Turen vi hadde hit i juni dette året var sammen med et vennepar hvor gutta kjørte motorsykkel mens vi jentene ankom Norsjø Ferieland i bil.

Dette stedet kan jeg varmt anbefale. Ikke nok med at VI har vært her, men når vi har inviet stedet til noen venner, har de sporenstreks bestilt plass til telt og campingvogn og tatt med seg venner, barn og barnebarn hit.

Norsjø Ferieland oversiktsbilde
Foto: Norsjø Ferieland

Opplevelser med Norsjø Ferieland som utgangspunkt

Jeg kan starte med å ramse opp noen av aktivitetene du kan foreta deg med Norsjø Ferieland som base.

NORSJØ FERIELAND! Her kan du se artikkel og bilder fra turen vi hadde hit i 2017

Telemarken ved Lunde

Båten, Telemarken, som eies av flere turistaktører i området, henter deg på brygga her og bringer deg gjennom de flotteste slusene du kan tenke deg.

Du velger selv om du vil være med gjennom alle slusene opp til Lunde, eller om du vil hoppe av underveis og gå deler av den sjarmerende veien.

Norsjø Ferieland er det noe å gjøre for både store og små. En campingresort hvor den store styrken er vannaktiviteter for hele familien.

Dessuten muligheter med badestrand, tråkkebåter, kanoer og båtutleie, og litt mer avanserte aktiviteter som SUP brett, Norges eneste fullverdige vannski- og wakeboardanlegget, Norsjø Kabelpark, med Norges heftigste vannskitrekk. 550 meter med morro!

Kjører du en halvtime er du i Bø med blant annet Sommarland – Skandinavias største vannpark og Klatreparken Høyt og Lavt.

Det er ypperlig å padle kajakk i Telemarks vakre innsjø, Norsjø. Kajakk kan prøves ut av både liten og stor. Nyt turen og den vakre naturen som omgir deg på alle kanter.

Våre venner Lise og Steinar har besøkt Norsjø Ferieland 2 ganger i løpet av et par uker. Det sier litt om hvor fint de synes det er her. Spesielt når de kunne reise hit sammen med venner og barn/barnebarn.

Sykling kan også være et godt alternativ, både for voksne og familier med barn.

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie

Selv om vi var på turen fra Norsjø Ferieland og opp gjennom slusene i Telemarkskanalen i 2017, opplever jeg dette som en tur det går helt fint å ta flere ganger.

TELEMARKSKANALEN! Her kan du se artikkelen min og mer historie rundt slusene i Telemarkskanalen fra da vi var her i 2017

Det er ganske spektakulært når slusene åpnes og vannet fosser ut. Du må tåle en vannsprut om du står helt foran i baugen når det skjer. Spennende for både store og små det.

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie - en av slusene før den åpner seg
Vannet fosser når slusene åpnes

Å åpne og lukke slusene er en yndet jobb for skoleungdom og studenter. Her får de fysisk trening og frisk luft som bonus til arbeidet.

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie - i slusekø sammen med Victoria

På kanalveien opp kan det godt tenkes at du vil bli stående i slusekø. Her er det flere båter som skal gjennom. Slik som her, hvor Viktoria lå foran i køen. Sjarmerende venting!

Ikke mye å gå på mellom båt og fjellvegg i slusene
Ikke mye klaring mellom Telemarken og fjellveggen
Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie - Henrik Ibsen ved Lunde
Lunde slusekro
Vannet ved Telemark kanalcamping

Etter omtrent 3 timer ankommer vi Lunde hvor båten «Henrik Ibsen» kommer tidsnok til at vi får nyte synet av denne eldgamle, flotte båten.

Jeg har vært med én av de to gamle båtene, Victoria, en gang for mange år siden, så for meg er dette tredje gangen jeg er på tur i Telemarkskanalen. Første gangen gikk vi ombord ved Ulefoss og ble med hele turen inn til Dalen hvor vi hadde en overnatting på det fasjonable og historiske hotellet Dalen

På denne turen seilte Victoria innom Kviteseid brygge, stas for en som har bodd i bygda i 1 år på 1970-tallet.

Lunde i Telemark

Det er så fint i Lunde. Her kan du nyte en stakket stund før båtturen går videre, enten du blir med tilbake eller du velger å ta bussen til utgangspunktet ditt.

Du finner både mulighet for en matbit samt en campingplass dersom du ankommer i bobil eller med telt på taket. Ja, jeg husker godt før i tiden. Da hadde mine foreldre og vi barna nemlig teltet bastet og bundet på en grind på bilens tak.

FØLG URBANTOGLANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

I venstre bilde ser du Frode Lindahl Bjørgan, Siw Karinen, Grethe Hellerud og Trond Inge Carlsen. Mette og Tor, Lise og Steinar Syvertsen i det høyre bildet.

Sosiale treff på Telemarkskanalen

Vi (les jeg) hadde bestilt båttur tur/retur Norsjø ferieland (ikke gjør det hvis du ha knapt med tid, hehe) så før vi gikk i land i Lunde så var det på tide å si farvel til reisefølget vårt. To par fra henholdsvis Skiptvet og Asker som vi fikk god kontakt med fra første sekund av turen, takket være en ordkjapp Trond.

Det morsomme med slike treff er at hvis du er åpen for kommentarer og er litt sosialt anlagt, kan spennende ting skje.

Det viste seg at alle vi hadde felles kjente. Sånt åpner opp og gir mulighet for artige og fine samtaler. Herlig gjeng dette altså.

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie

Så ble vi med Telemarken på returen fra Lunde tilbake til Norsjø Ferieland. Meditativt og rolig. Det var nesten ingen andre enn oss fire på båten. Bussen tar omlag tre kvarter fra Lunde til ferielandet og båtturen tar omtrent 3 timer. Bare så du vet det, hehe.

Men for all del, det er nok å se på returen også altså.

Telemarkskanalen er en familievennlig norgesferie - slusene
Norsjø ferieland sett fra Telemarken - båten

Vi ankom Norsjø Ferieland litt før kl. 17.00, da hadde vi rundt regnet vært på tur i 7 timer. Nok en gang, en fantastisk slusetur på Telemarkskanalen.

Med flere boalternativer på Norsjø Ferieland skulle Norgesferien være vel i havn hvis du ønsker å besøke Midt-Telemark.

Jeg håper du har fått inspirasjon til noe av det du kan oppleve rundt Akkerhaugen og med Norsjø Ferieland som utgangspunkt.

Ta en titt på videoen fra turen vi hadde gjennom sluser – tur/retur fra Norsjø Ferieland

Norsjø kommer av gammelnorsk nór

Norsjø er en innsjø i Telemark. Navnet kommer av gammelnorsk nór, som betyr «trang» eller «smal». Dybden ligger for en stor del på ca. 170 m. Regulert ved dam ved Skotfoss til en høyde over havet på 15,3 m. Lengde ca. 30 km, største bredde ca. 3 km (ved Ulefoss). Norsjø er drikkevannskilde for kommunene Skien og Nome.

De fleste elver som tilhører Skiensvassdraget samles i Norsjø før vassdraget munner ut i Skienselva. De største av disse er Eidselva fra Bandak–Norsjøkanalen, Bøelva (Gvarvelva) fra Seljordsvatn og Sauarelva fra Heddalsvatnet.

Norsjø utgjør en sentral del av Telemarkskanalen, ved at den binder sammen Bandak–Norsjøkanalen, også kalt Bandakkanalen, med Norsjø–Skienkanalen. Fra Norsjø kan man seile med båt opp til Heddalsvatnet og Notodden. Strekningen Notodden-Skien var den siste med kommersiell tømmerfløting i Norge.

Man finner en del reiselivsvirksomhet ved Norsjø, i hovedsak fra Ulefoss og nordover. Her finner du, foruten overnattingssteder og campingplasser, både skulpturpark, golfbane og museer. Sluseanleggene til begge nevnte kanaler er populære turistmål, for eksempel Løveid ved Skotfoss (Norsjø–Skienkanalen), og Ulefoss og Vrangfoss (Bandakkanalen). Ulefos Hovedgaard ligger også ved Norsjø, og er en del av Telemark Museum.

Her finner du mer informasjon om aktiviteter i nærheten av Telemarkskanalen

Akkerhaugen ligger i Midt-Telemark et sted mellom Notodden og Bø.

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er den voksende Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: