0 UkategorisertI ,

Så kom jeg endelig til Furulunden, en sørlandsk perle i Mandal

Selve Furulunden som ligger tett inntil Sjøsanden er et rekreasjonssted, navnelikt som min hjemlige Furulunden på Kråkerøy. Her er det gruslagte stier hvor mang en Mandalitt og turist spaserer, sykler og svermer. 
Det som imidlertid fanget min interesse da vi tok en piknikktur den siste aprildagen i år, var Risøbank som ligger midt i Furulunden. Denne vakre perlen av et sted som oser av historie. Om sommeren er det kafé med uteservering her og jeg har også hørt at det er et yndet sted for bryllupsfeiring, forståelig nok.
Risøbank ble bygd i 1901 for Lord Edward Salvesen (1857-1942) fra Edinburgh og hans familie. Hovedbygningen, gartnerboligen, uthusene og drivhusene er holdt i engelsk stil.
Lord Salvesens foreldre kom fra Mandal før de slo seg ned i Leith i Skottland. Her etablerte hans far firmaet Christian Salvesen & Co., som ble et mektig skipsrederi og et velkjent firma innen trelast og hvalfangst.

For meg, hageentusiasten i Furulunden, ble det drivhuset som satte tanker i sving. Vi traff på en eldre kvinne på turen vår som kunne fortelle at hun hadde vært ved dronning Elisabeths drivhus i Skottland og det er der denne modellen her er hentet fra. Dessuten arbeidet hennes svigermor som kokk i herskapshuset så hun visste mangt og meget om historien bak denne eiendommen.
Tankene går litt fremover i tid. Når Tor blir pensjonist og vi anskaffer oss en bobil (det har blitt så utrolig populært, selv om jeg aldri har tenkt tanken på at jeg skal feriere i en bobil; meg liksom…) drar til Sjøsanden/Risøbank/Furulunden i Mandal noen vakre dager i mai.

Så bruker jeg dagene til å stelle i dette flotte drivhuset, blant fersken og aprikos og hvor alle besøkende kan smake, men kun en frukt til hver. Det sto nemlig å lese på utsiden av drivhuset, og en slik positiv holdning til turgåere kan jeg saktens være med på å spre videre.
Jeg ville plante masse urter og spiselige, historiske sommerblomster i de teglsteinsmurte høybedene på utsiden av drivhuset. La alle besøkende plukke seg en liten smakebit, mens de nyter stedet og de herlige smakene.
Det kunne vel være en finfin del av en pensjonisttilværelse for Tor og meg? 

Han kan jo ta seg sykkelturer og svømme i det klare vannet langs de sandkledde strendene på Sjøsanden. Ja, for her det en strand for enhver smak og vindretning. Sjøsanden, som er viden kjent som noen av Norges flotteste strender.

En liten videosnutt fra vår tur i Furulunden
En ting er i alle fall helt sikkert. Vi vil tilbake hit og tilbringe noen dager i denne herlige sjøduftende friluftsperlen med kafé, turstier og klart badevann, og et snev av sørlandet som jeg er så glad i.
Det er stadig noe som trekker meg til denne landsdelen. Riktignok har jeg bodd i Kristiansand i 13 år og vi har gode venner der, men jeg lurer på om det kan lure noe i anene mine. Med en morfar og oldemor som kom fra den vakre uthavnen Svinør i Lindesnes, litt vest for Mandal
Det stedet skal jeg vise deg mye om i senere bloggposter. Jeg skal nemlig på oppdagelsesreise til Svinør i begynnelsen av juni. Der hvor min oldemor fikk bygget Kjærlighetshaven på toppen av Hammerø sammen med sin beiler fra England. Say no more at this moment 😉

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: