0 UkategorisertI

Lindesnes Fyr – et fredet kulturminne – dog med bærekraftige fremtidsvisjoner – verdt et besøk

For en mottakelse – på en vindstille, men dog litt kjølig dag, til juni å være. Siri som guide og forteller må du bare unne deg når du tar turen til Lindesnes Fyr. Et  stort engasjement, mega fortelleriver og lattermild. Selvfølgelig massivt med historie å fortelle, men sannelig også bærekraftige fremtidsvisjoner som du vil se mer om lenger ned i bloggposten.
Det skjer alltid noe på Norges sydkapp sies det på forsiden av brosjyren som er laget for oss turister.
Og det er sikkert og visst, når jeg tenker på at Norges første fyrlys ble tent allerede i 1656 her på Lindesnes for å veilede sjøfarende langs den lange Norskekysten. 
Fyrlysene besto av 30 talglys som brant i toppen av et treetasjers tårn. Dette var imidlertid en særs dårlig løsning, klagene lot ikke vente på seg og etter bare noen måneders drift så ble det slukket. Først i 1725 ble fyrdriften gjenopptatt.
I 1854 ble det installert et moderne linseapparat. Denne linsa er fortsatt i drift i toppen av støpejernstårnet, som ble reist i 1916.

For tre søstre som egentlig var på tur til Svinør/Hammerøy for å gjenoppdage Kjærlighetshaven etter vår oldemor Gina Marie (som jeg skal innvie deg i, i en senere bloggpost), falt det helt naturlig å ta en dagstur til Lindesnes Fyr. Det var nemlig lenge siden vi hadde vært her.
Det er storslagent, røft og værhardt her ute, men det bærer også med seg utrolig mye kos. Stedet passer for alle, bare lurt å passe godt på barna om det blåser storm i kastene. Det er bratte skrenter, med duameg, så flott.
På fyrområdet finnes det også spor av de tyske anleggene fra 2. verdenskrig, med hustufter, løpeganger, kanonstillinger og utsprengte rom i fjellet.

Her bor det to fyrvoktere som i tillegg til vedlikeholdsarbeid og formidlingsoppgaver på dette fredede kulturminnet, foretar daglige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt.
I denne boligen kan du også leie deg inn og ha fyrferie gjennom året. For en opplevelse det kan være, det er noe jeg vil tenke på. Tenk å bo som en fyrvokter midt i havgapet!! Her finner du mer informasjon om det.
Mine søstre og jeg ble invitert til å smake på en enkel rett inne i kafeen i Fjellhallen. Hallen har en filmsal hvor vi fikk se filmer, både fra Lindenes fyrhage (som du også kan se, den ligger nederst i bloggposten) og fra Kjærlighetshaven på Hammerøy (som du får se når jeg starter skrivingen om den).
Retten besto av deres eget vedfyrte brød bakt på sjøvann og med tilsetning av tang og tare, påsmurt ramsløkspesto (fra skogen i nærheten) og lokale fiskekaker med tang. Smakfullt, men ikke minst artig.
De høster nemlig tang og tare (kontrollert for sin renhet) i sjøen rundt fyret og omdanner det til de herligste matvarer. Se gjerne mer om det i denne bloggposten fra VisitSørlandet
Vi tre søstrene har fått et nytt minne til minneboken vår. Kommer du på besøk i høysesongen kan du kjøpe med deg fyrbrød, hvor deigen lages på sjøvann og tilsatt tørkede alger og attpåtil bakes i egen, vedfyrt ovn. 
Restauranten Fyrgryta er åpen hver dag i høysesongen. Her kan du nyte lokal mat og drikke, nyte utsikten, og utstillingen «Fyrenes verden – Verdens fyr». 

Den 5. april kunngjorde EU-kommisjonen og Europa Nostra at Norsk fyrhistorisk forening er en av vinnerne av EUs kulturminnepris / Europa Nostra for 2017. Dette er Europas mest prestisjetunge utmerkelse innen kulturminnevern. Ikke til å forundres over, spør du meg.

Unn deg å se disse videosnuttene:

Hvilke erfaringer har du fra fyr rund omkring? Spennende om du deler dine opplevelser med oss.

Kilder:
Min egen opplevelse
Lindesnes Fyr
Kystreise.no

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under ‘Abonner’ øverst på siden.
Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: