4 DestinasjonerI ,

Vaterland, en sjarmerende trehusklynge ved Gamlebyen

Den sjarmerende trehusklyngen i Vaterland ved Gamlebyen

Når jeg først tar byfergen over fra Kråkerøy via Isegran til Gamlebyen, så er det ikke rare spaserturen til denne vakre delen av byen. Nemlig Vaterland i Gamle Fredrikstad.

Her snakker vi om å bli drevet tilbake til skikkelig gamledager altså.

Vaterland, en sjarmerende trehusklynge ved Gamlebyen - Eiendommen til keramikeren Terje Westfoss

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Foto 4 vaterland - gamle bolighus og uthus
Over her ser du både boligen og verkstedet til en keramiker i Vaterland.

Noe av det som er ekstra hyggelig når jeg rusler rundt i Vaterland er at jeg treffer flere beboere. Da jeg var på utsiden av denne eiendommen som tilhører en keramiker, ble jeg så betatt av det miljøet jeg så innover mot elven at jeg rett og slett spurte om jeg kunne gå inn og ta en titt.

Alle jeg treffer i denne gamle bydelen av Gamle Fredrikstad denne dagen er så utrolig positive. Jeg tror de er så stolte av å bo her at de gladelig lar meg få ta bilder for å fortelle deg om denne fredfulle pletten.

Foto 9 Vaterland Gamle bolighus

Litt mer om Vaterland som ligger ved Gamlebyen i Fredrikstad

Mens jeg vandrer rundt i denne pittoreske bydelen, Vaterland, som er en del av Fredrikstad by, så kan jeg fortelle deg at den er preget av lav trehusbebyggelse fra 17- og 1800-tallet.

Vaterland består idag av bebyggelsen som ligger til gatene Lodsgaten, Skippergaten, Bødtkergaten og Movigsgate. Jeg synes det er litt artig å nevne disse navnene fordi de i likhet med bebyggelsen syder av verneverdighet og tilbakeblikk.

Husklyngen som i gamledager var et arbeiderstrøk, sto i flere år i fare for å forfalle. Heldigvis finnes det idealister som elsker å bo og ivareta en slik bebyggelse. Så sjarmerende, så uttrykksfult.

Akk, ja, jæ bare ruslær hær å nyter e litta stønd jæ, se.

Foto 12 Gammel bolighus med sittegruppe

Vaterland oppsto opprinnelig som en forstad til byen innenfor vollene. Navnet stammer trolig fra nederlandsk og hentyder på et flatt, lavtliggende sumpland. Det ligger helt nede i elvekanten ved Glomma.

Les gjerne artikkelen om: Slippen på Kråkerøy, beste fiske-/skalldyrsrestaurant i Norge

Foto 7 Vaterland - gammelt bolighus

Hvem har ikke lyst til å ta en titt inn i en hage i Vaterland?

Jeg tror mange kjenner seg igjen i at det er noe personlig og hyggelig å kunne titte litt inn i et portrom eller en hage, det hender det kan fortelle oss noe om de personene som bebor eiendommen.

Å nyte en formiddag inne i en av hagene her i Vaterland står høyt oppe på ønskelisten min, hageentusiast som jeg er.  Jeg kan røpe at  jeg allerede har besøkt ett par hager nettopp i denne idyllen. Ta en titt bak gjerdet her om du vil:

Foto 8 Vaterland gammelt bolighus
Foto 2 Vaterland - gamle bolighus

Velbrukte og herlig, slitte gatesteiner mellom trehusklyngen

De slitte gatesteinene kunne sikkert, om de var levende steiner, fortelle oss om både fattigdom, tristhet og glede. Men også om mange familier som sto sammensveiset i tøffe arbeidsdager, for fritid var det nok ikke så mye av.

Foto 6 Vaterland - gamle bolighus

Les gjerne artikkelen om Fredrikstad – Norges mest attraktive by fyller 450 år

Foto 13 Vaterland - rose

Foto 1 Vaterland, gamle bolighus
Familier som bor i denne vakre trehusbebyggelsen på Vaterland i dag, vil jeg tro er utstyrt med en god porsjon idealisme for å bevare noe av en svunnen tid for ettertiden.

Forstaden er nennsomt ivaretatt og er balsam for sjelen. For oss som kan promenere gjennom gatene og fylles med glede og varme over at dette stedet fortsatt finnes.

Foto 14 Vaterland - fiskebåt som ligger i elven

Min lille svipptur til Vaterland er over og jeg drar glad og fornøyd hjemover. Etter nok en gang å ha fylt sinnet med noe vakkert og historiefylt.

Og du, det er én ting til som står høyt oppe på ønskelisten min; Å kunne kjøpe fisk og reker direkte fra fiskebåter. Da snakker vi fersk fisk. Tenk om det kunne bli lovlig igjen. Spesielt i byer som ligger tett på havet og som har fantastiske muligheter til godt fiske!

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

4 Kommentarer

  • Svar
    Grethe Larsen
    5. september 2018 at 18:55

    Desverre er ikke brostenene såå gamle som du tror. Og Teddy som fiskebåten heter , han fisker ikke reker desverre og ikke er det lov lenger å sellge fisk fra båten.

    • Svar
      Mette Gry Larsen
      12. september 2018 at 17:59

      Da er det jo enda bedre at steinene ikke kan snakke (smiler). Vi kan jo håpe på endringer slik at vi kan kjøpe fisk fra båt igjen 🙂

      • Svar
        Tom Werner Hansen
        19. august 2021 at 17:09

        Stenene kunne nok fortelle mer enn du vet. Gatestenene i Skippergaten er gjenbrukte fra Istedgade i Køpenhavn. Hva slags virksomheter som Istedgade var kjent for kan du kanskje google.

        • Svar
          Mette Gry Larsen
          19. august 2021 at 22:00

          Super tilbakemelding. Ser om jeg får sjekket det. Takk!! Augusthilsen fra Mette

    Legg inn en kommentar

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

    %d bloggere liker dette: