0 ReiseI

Gamlebyen er for barna også – bli med så skal du få se…

Mens jeg står og venter på byferga, som i tillegg til å gi meg en fin start på turen og er gratis, så tenker jeg at jeg virkelig må lære meg begrensningens kunst.
Det er ikke enkelt når det gjelder Gamlebyen altså.

Den har så utrolig mye å by på. Som alle bygningene, som er et eget tema føler jeg.

Vi kan jangle på vollane, som vi sier her i byen. Som betyr å tøyse litt, du er i godt humør og surrer litt rundt.
Du vil sitte og se på utsikten og da kosær vi vårs ille a’gett.

Dette er en gammeldags by med slitte brostein, smale gater, omgitt av de vakreste bygninger, torg og også bakgårder og smug bak de berømte vollene. 

Barnas aktiviteter for en dag i Gamlebyen:

‘Det lukter ikke krutt og hestemøkk her lenger. Ikke urin heller, som det sies at det stanket her til langt innpå 1800-tallet. Nå lukter det nytrukket kaffe og fersk bakst.
Og lyden vi hører er ikke fra marsjerende soldater, eller hestekjerrer, men fra henrykte unger som har oppdaget at det finnes kanoner her, mange kanoner, og at de er ekte. 
Kanonene har vært i bruk. De har skutt på svenskene, sier en sjuåring entusiastisk, og teller inne i seg, når han hører at det på det meste var 200 kanoner plassert på vollene. – 200, sååå mange!! 
Plutselig er Gamlebyen i Fredrikstad på plass i sjuåringens fantasi. Han ser for seg inntrengere på alle fronter. Han forestiller seg skip som angriper for fulle seil, og soldater med gevær og bajonetter.’
‘ Sitat hentet fra Visit Fredrikstad og Hvaler
Og så er det Gamlebyen Modelljernbanesenter da, som har 400 kvm med skinner – og med Märklintog i mange varianter, tøffende gjennom tunneler, tettsted og byer. 
Her inne vil nok alle kose seg, både barn, foreldre og besteforeldre. Det er ikke få som har hatt sine egne togbaner i oppveksten. 
Du kan kanskje huske når du ønsket deg nye skinner eller annet tilbehør til togbanen, som ganske ofte ble pakket opp og ned. Eller var du så heldig at det sto installert i et eget rom kanskje.
Her inne er det ihvertfall mulig, både å mimre en smule, og kose seg sammen med barn og barnebarn.

Og imens barna og barnebarna svinser rundt og har mer en nok med å fantasere og leke seg rundt på vollene og/eller med modelljernbanen, så kan du fundere på når du skal komme tilbake til den best bevarte festningsbyen i Nord-Europa.

For å gå gatelangs og nyte arkitekturen. 
Stikke innom alle de kunstutstillinger du har lyst til. 
Se på malerier av Vebjørn Sand, ja for du vet kanskje at familien Sand har sin kunst utstilt midt på torget i gamlebyen.
Titte innom nisjebutikker som det er en del av, som her illustreres av Galleri Mimosa.
Ta deg en deilig lunsj og en kopp kaffe på en av mange koselige spisesteder/kafeer.

Og når du etter så mange fine opplevelser har funnet ut at det finnes så utrolig mye å bivåne, så bestemmer du deg kanskje for å ta inn på dette småkoselige overnattingsstedet- Gamlebyen Hotell
Gamlebyen er ‘ekte vare’ med tanke på at det er en gammeldags by. 
Ikke rart jeg er så stolt av hjembyen min. Her er jeg født, utflyttet og vendt tilbake igjen. Det har jeg aldri angret på.

Følger du  meg på FACEBOOK OG INSTAGRAM er du oppdatert om mine skriblerier til enhver tid.

Du kan også like

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: