0 UkategorisertI

Fyrferie på Lindesnes Fyr – en magisk opplevelse

Du kommer sjelden mer tett på naturen enn på et fyr

Her kan du forvente deg panoramautsiktutsikt, spennende historie og en ferie som garantert skiller seg ut. Tenk å få leve som fyrvokteren, dog uten alle hans oppgaver da. Jeg ønsker dog at vi tok oss tid til tre overnattinger ikke bare to. Det er så mye å ta inn, herlig å utforske fyret, også helt til topps rundt selve lyskasteren.

Vi tok inn omgivelsene med alle sanser og koste oss glugg de to dagene vi hadde fått sponset av Lindesnes Fyr. Ikke nok med det, vi spiste også kortreist og økologisk fra Jentan på Båly som spanderte deilig fiskemat med tilbehør.

Lindesnes Fyr – tidlig kveld

Lindesnes Fyr

Norges første fyrlys ble tent allerede i 1656 her på Lindesnes for å veilede sjøfarende langs den lange Norskekysten.

Fyrlysene besto av 30 talglys som brant i toppen av et treetasjers tårn. Dette var imidlertid en særs dårlig løsning, klagene lot ikke vente på seg og etter bare noen måneders drift så ble det slukket. Først i 1725 ble fyrdriften gjenopptatt.

Det er storslagent, røft og værhardt her ute, men det bærer også med seg utrolig mye kos. Stedet passer for alle, det er bare lurt å passe godt på barna om det blåser storm i kastene. Det er bratte skrenter rundt fyret, med duameg, så flott. Jeg hørte forleden at en bekjent av meg har vært her ute flere ganger med syforeningen sin. Så her er det fritt fram altså.

Vi startet ettermiddagen med en middag hos Kastellet i Mandal, kjørte deretter rett ut til fyret hvor fyrvokteren tok imot oss og viste oss vei inn til den delen av i alt to fyrvokterboliger, hvor vi skulle bo de neste to dagene. Jeg har vært på fyret før, senest i juni i år, men å bo på fyret var en ny opplevelse.

Fyrlykta på Lindesnes på nært hold

Turen til topps i fyret sammen med fyrvokteren

Da vi våknet etter en god natts søvn var været temmelig uggent og grått, helt som bestilt! Jeg kunne saktens ha ønsket meg mer vind, for er du på sydspissen av Norge med havet rett inn, så ville det tross alt vært spektakulært om sjøsprøyten sto over fyret. Men for all del, det blåste såpass mye at Tor tenkte han måtte gå ut av fyrvokterboligen for å lete etter meg når jeg hadde kost meg rundt på fyrområdet ett par timer for å ta bilder og gjøre meg bedre kjent.

Tåkeluren på Lindesnes fyr er en såkalt diafon. Den er ikke lenger i drift, men fungerer.
Siste søndagen i juli hvert år arrangeres «Tåkelurens Dag”. Da blåses det i tåkeluren.

Jeg er bare så utrolig glad for at ikke tåkeluren satte i gang da vi sto tett inntil fyrlyset og lyset plutselig slo seg på (det viste seg at en sikring hadde gått, da satte aggregatet i gang og dermed slo også lyset seg på). Tenk deg bare om tåkeluren hadde slått seg på ved en feil. Da hadde resten av den hørselen både Tor og jeg er i besittelse av gått fyken, og kanskje andre ting også.

Fyrlykta og utsikten fra toppen av fyret
Fra fyrvokterboligen og Jentan på Båly

Jentan på Båly

Jentan på Båly hadde rett og slett spandert en kurv med middagsingredienser på oss. 
Kortreis og mest mulig økologisk. Helt etter mitt hjerte!! Maten tilberedte Tor og jeg i fyrvokterboligen, og vi koste oss skikkelig med fersk torskefilet bakt i ovnen (og som vi krydret med det deilige havsaltet som fulgte med (tilsatt blant annet tørkede alger)) og ramsløkolje. og selvfølgelig med knitrende fyr i peisen for varmen og stemningens skyld.
Fyrvokterboligen som ligger helt innpå havet og fyret, er sjarmerende og enkelt innredet. Jeg vil anbefale deg å ta med tøfler om du vil besøke fyret utenom sommeren, dessuten litt ved. Det var så utrolig koselig når Tor hadde fyrt opp i peisen på morgningen, skikkelig lunt og godt. Det er panelovner her, men koseligere enn litt fyr i peisen på en hustrig dag blir det ikke.
En annen ting jeg satte pris på var komforten på badet, der var det nemlig varmekabler i gulvet. Sånt kommer godt med for min del, litt ekstra når man er på tur i en litt kjøligere årstid.
Lindesnes Fyr sett fra fyrvokterboligen
Her ser du litt av en bunkers og ganger som tyskerne bygget under 2.verdenskrig

Lindesnes Fyr med front mot havet på sydspissen av Norge

Fryktet havstrekning

Området rundt «Kapp Syd» har ord på seg for å være en fryktet seilingsled, der fjellene på østsiden avløses av mer åpne og ubeskyttede strekk på vestsiden av neset. Opp gjennom historien har det vært mange tragiske skipsforlis utenfor Lindesnes, og det var alle grunnstøtingene som fikk danskekongen til å ta affære. I 1655 ga han Povel Hanssøn oppdraget med å sette opp en fyrlykt, og som motytelse kunne fyrvokteren kreve inn avgift av alle skip som søkte havn mellom Bergen og svenskegrensa.
Området med både fyrvokterboligen og fyret
Utsikten til havet fra fyrvokterboligen
Tor og jeg takker for et begivenhetsrikt ophold og kan på det varmeste anbefale et kortere eller lengre besøk i fyrvokterboligen her på fyret.

Mer om Lindesnes:

  • Bemannet kystfyr
  • På gode sommerdager kan du komme sjøveien, og i Fyrhavna ligger båten på eget ansvar.
  • Du kan dykke i den fantastiske fyrhagen, men husk å gi beskjed til fyrvokteren. Her skifter været brått og kan by på utfordringer. Dykking skjer på eget ansvar.
  • Her finner du ofte flere utstillinger, både om stedets historie og fotoutstillinger.
  • Fyrgryta er fyrmuseets serveringsted. I tett samarbeid med Jentan på Båly serveres det deilig mat fra Kystens spisskammer. Åpent fra slutten av juni til midten av august.
  • Da bakes det også økologisk og smakfulle bakverk i egen baksteovn.
  • I Fjellhallen tilbys kaffe, is og kaffemat og ikke minst fyrets egne vafler. 
  • Det er også kino i Fjellhallen (her har jeg sett de nyeste filmene som er laget om fyrhagen og Svinør, laget av Kystreise.
  • Her kan du finne mer informasjon og fyrferie
  • Fyrvokterne har gjort meteorologiske observasjoner i mer enn 150 år på Lindesnes Fyr

Se gjerne disse fantastiske videosnuttene fra Lindesnes Fyr:

Kilder:
Visit Norway
Lindesnes Fyr – hjemmeside
Motorbåt
Mine egne opplevelser

Oppholdet er gjort i samarbeid med Lindesnes Fyr

846F6ACC-139F-4563-A56289C8FB5D8525-F176D5C8-E83F-4A98-88B816D67AAD3FC1

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under ‘Abonner’ øverst på siden.
Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: