0 I Gjesteblogger/ Reise

Far/datter-tur til Galdhøpiggen på en av årets mest solfylte dager – for en fantastisk opplevelse

Gjesteblogger

Datteren min Silje, og jeg, har hvert år en tur i fjellet i september. Ofte blir neste års tur planlagt like etter at en tur er gjennomført. Så også med denne turen til Galdhøpiggen. På den måten opplever vi dobbelt glede. Ett helt års planleggingsglede i tillegg til selve turen.

Vi valgte Juvashytta som utgangspunkt. Fjellstua som eies og drives av 5. generasjon  familien Vole.

Vi ankom Juvashytta fredag, tidlig kveld, i tett tåke. Langtidsvarselet hadde vært veldig bra, men det endret seg til gråere enn grått jo nærmere datoen for avreise kom. Da vi kom frem, kunne vi med selvsyn se at varselet stemte på en prikk. 
Praten gikk livlig for seg blant alle fjelltur-entusiastene som hadde ankommet og nå satt rundt koselige dekkede bord. Mon tro om vi måtte gå turen opp til Galdhøpiggen i tåka, eller om sola ville klare å slippe gjennom det tette tåkehavet som vi var omringet av på fredag kveld. Det ville jo være kjipt om vi ankom toppen uten et eneste utsiktspunkt.
Heldigvis, så er været uforutsigbart, og denne gangen til alle fjellturistenes fordel. Vi våknet nemlig lørdag morgen til dette knallværet her, med dertil tilhørende forventninger til turen. Etter frokost og matpakkesmøring møttes vi utenfor for briefing av bredføreren. 
Frem til breen kunne vi gå fritt, det vil si uten tau. Den turen tok omtrent en time. Det siste strekket opp mot toppen, etter at breen var forsert, gikk også uten tau.
Vi skulle over Styggebreen og der måtte vi gå i taulag. Bredførerne var profesjonelle, og instruksjonen klar og tydelig. 
Dette viser seg å bli en av 5 dager dette året hvor solen stråler fra skyfri himmel rundt Galdhøpiggen. Solfaktor 30 og solbriller er helt nødvendig, heldigvis kun en positiv bivirkning av det fantastiske været.
Fra Styggebreen kunne vi se rett over til Glittertinden. For noen fjellformasjoner. For et fantastisk land vi bor i. 

Det er nesten så jeg kunne istemme konas bilogutpåturnasjonalsang; 
Vi vandrer med freidig mot, vårt sinn er lett og rapp vår fot. I høyden oppad mot fjellet, i dypet til fossevellet. La veien gå hvorhen den vil, vi vandrer frem med sang og spill (Henrik Ibsen).

Toppen nås etter ca. 3,5 timer, og det til en utsikt jeg aldri har sett maken til. Et hav av tildels snødekte fjelltopper under oss. 

Etter at alle inntrykk er lagt på minnedisken, bokstavelig talt, men også i hjerte og sinn, vandrer vi ned og tilbake til Juvashytta. Der får vi servert et realt festmåltid som runder av en helt perfekt far/datter-tur på fjellet.
Denne opplevelsen kommer til å følge både Silje og meg resten av livet. 
En fjellhilsen fra gjestebloggeren Tor H. Johnsen (Ektemannen til Mette i urbantoglandlig)

Fakta og informasjon rundt Juvashytta og Galdhøpiggen:

  • Når du kommer inn i Juvasshytta stiger du inn i et stykke Norsk fjellhistorie. Den kjente fjellføreren Knud O. Vole bygde Juvasshytta i 1884, som et overnattingssted for gjestene sine, på veien fra bygda og opp på Galdhøpiggen. 
  • At det var veiløst så høyt til fjells lot ikke til å skremme den gamle pioneren. Hans sønn Knut K. Vole bygde bilvei opp til Juvasshytta (ferdig i 1936) noe som var en revolusjon for turismen opp til Norges høyeste fjell. Den kjente reinjeger og fjellmann Svein Kvitingen var med Knut og stikket veien, og traseen ble ikke endret før sommeren 1997. At dette er Nord-Europas høyest liggende vei, som delvis er laget på permafrost gjør arbeidet disse to fjellkarene utførte ikke så rent lite imponerende.
  • Juvashytta ligger på 1850 moh, i Lom kommune.
  • Galdhøpiggen 2469 moh.
  • Fra Juvashytta opp til Galdhøpiggen er det ca. 6 km og det tar 6-7 timer å gå tur-retur.
  • Maten på Juvashytta er noe helt for seg selv. Det meste er kortreist, altså lokale råvarer, fra hjemmebakt brød til lokalt viltkjøtt. Maten blir laget fra bunnen av og resultatet blir flotte smaksopplevelser.

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under ‘Abonner’ øverst på siden.
Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Du kan også like

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: