2 UkategorisertI

En familievennlig fottur fra Torfinnsbu til Bygdin i forholdsvis flatt terreng, mellom fjell i forskjellige fasonger og høyder i hjertet av Jotunheimen

Ønsker du å gå en fjelltur i et forholdsvis flatt terreng er dette turen for deg. Stiene er godt T-merket og er varierte nok til at både små og store kan nyte naturen i fullt monn. 
Når turen på turistforeningen hjemmeside blir betegnet som krevende, er det nok mer på grunn av lengden enn i høydeforskjeller o.l.  Det står også at den passer for voksne, men så generell synes jeg det er vanskelig å være. For meg, som har en kronisk sykdom, så er den krevende på grunn av lengden, mens det for mindre barn som er vant til å gå i fjellet eller være i aktivitet, tror jeg den er helt grei. Barna har jo som oftest masse energi, så bare du holder motivasjonen oppe (hvordan, får du finne ut av selv altså) så tror jeg denne turen styrker mestringsfølelsen hos barnet.
Turen er beregnet til 4-6 timer avhengig av hvordan formen din er og hvor mange og lange pauser du tar. Jeg har hørt om en familie med barn på 4 år som brukte mellom 6-7 timer på turen. Da måtte barnet sitte i bæremeis på slutten av turen. Selv brukte vi 6 timer inkludert pauser og fotografering.
Det at fotturen starter med båttur fra Bygdin til Torfinnsbu synes jeg er et pluss, tenk den fine turen på tre kvarter med M/B Bitihorn. 
Turen fra Beitostølen, hvor vi som regel bor når vi er på tur i disse omgivelsene, til Bygdin, hvor vi parkerte bilen, tok ca 10 minutter. Du betaler kroner 40 for å stå parkert på Bygdin Fjellhotell, hvor båten går fra.

Deler av ruten er lagt om slik at du kan velge å gå høyere opp i fjellheimen for å slippe unna de våteste myrpartiene. Vi valgte å gå ruten langs vannet. 
Ja, det var vått, men vi hadde heldigvis skodd oss godt. Her er det fjellstøvler som gjelder. Flere vi traff på turen (les; de som passerte oss, hehe), gikk i joggesko, de var ikke spesielt fornøyd med skovalg, for å si det sånn.

Jeg gir deg gjerne noen tips til turen. Neida, ikke fordi jeg har gått så mange turer, dette er nemlig en av mine lengste turer på maaange år, men fordi jeg kjapt fikk kjenne på hva som er dugelig på en slik tur. I tillegg er Tor en toppkar, han elsker å komme seg opp på toppene sammen med datteren sin. Så litt erfaring har vi faktisk i familien, kremt.

Tips til turen:

 • nok niste som feks. matpakke, kakao, sjokolade, nøtteblanding, frukt, vann
 • ullsokker og ull t-skjorte eller Brynje helsetrøye (supertermo), plagg som ventilerer, transporter fukt og isolerer er kjekt å ha på fjelltur
 • fjellstøvler – dropp joggeskoene
 • lett regntøy i sekken, vi hadde noe regnskurer underveis 
 • staver – jeg er helt avhengig av det, men enkelte steder måtte jeg holde dem løftet pga plassmangel i sporet, og fordi vi ganske ofte måtte ut av sporet på grunn av bløt myr
 • godt humør
 • utholdenhet
 • kart og kompass

Har du dette på plass, så går turen kjempefint. Ja, selv uten kart og kompass kommer du deg greit frem til målet på denne turen her.

Bekkefar og elveleier er undervurdert for sjelsro. Kan du tenke deg noe mer vakkert og fredelig, til tross for at elva kan være stri, og på sin måte bråke noe veldig.

Jeg går i et tempo som gjør at jeg kan dvele og se meg omkring. For en hageentusiast er det et must å nyte blomsterfloraen i fjellet. Ikke overdådig, men utrolig vakkert.

Denne flotte jakthytta dukket opp langs stien. Jeg elsker bygg i alle fasonger og fra alles tidsepoker, så det var helt naturlig å stoppe opp her for å dvele ved tenkte historier som må ha utspunnet seg rundt og i en slik hytte. Den har ganske sikkert huset jegere og fangstfolk av ymse slag i tidligere tider. Nå sto den der og virket litt ensom og forlatt.

«Les mer om: Båtturen fra Bygdin til Torfinnsbu

Været var ikke spesielt varmt så bading fristet ikke, men det var likevel herlig å se de mange fantastiske strendene langs innsjøen Bygdin. Innsjøen er Jotunheimens lengste med sine ca. 30 km.

Over alle bekkefar og elveleier var det laget fine treoverganger. Her som det var et bredt og stritt elveutløp hadde de tilogmed laget skikkelig hengebru med rekkverk.

Synshorn 1475 moh som du ser til venstre i bildet er en fin liten topptur med storslagen utsikt fra toppen. Den har blitt veldig populær etter at Via Ferrata ble etablert i 2015. VF er italiensk og vil si at det er en tilrettelagt rute med faste sikringsmidler som stålwire og stålbøyler slik at du om ønskelig kan ta raka vegen opp fjellveggen. Aldersgrensen for å klatre Via Ferrata er 14 år og turen krever guide. Du kan lese mer om Via Ferrata her.

Som du kan se så la vi inn to-tre pauser med mat, kakao og annet som nevnt lenger oppe her. I tillegg var det stadig noe reisebloggeren (les; jeg) måtte ta bilde av, så det ble flere stopp på veien enn det Tor er vant til når han er på fotturer sammen med datteren. Men sånn er det rett og slett, å ha konepone med på tur. 
Som jeg har nevnt tidligere var det godt merket, både med varder og treskilt. Jeg er usigelig glad for at det ikke står hvor langt det er igjen av turen på disse skiltene. Det hadde tatt motet og utholdenheten fra meg. For deg som er vant til å gå i fjellet og som har en frisk kropp, er ikke denne turen noen utfordring, så det er sagt.
Turstien det siste strekket gikk oppover i høyden, og da vi nådde toppen for så å vandre nedover mot Bygdisheim, som du ser nederst til venstre i bildet, var det ei som var glad kan du tro. Nå var det bare noen få kilometer igjen av turen til vi var tilbake til utgangspunktet Bygdin Fjellhotell. Juhu, jeg hadde gjennomført den lengste turen min på mange år, og det med stil (synes jeg selv ihvertfall).
Det er såmen ikke bare barn som kan kjenne på mestringsfølelse etter en sånn tur. Den godfølelsen har jeg  jammen med meg i etterkant av turen også. 
Jeg vet nå at kroppen holder til slike turer uten at jeg ligger rett ut i lengre tid i etterpå. Sannsynligvis blir Bitihorn, Synshorn og Eidsbugarden neste tur. Tiden vil vise.

Jeg filmet en kort snutt av dette elvestryket, mest fordi jeg gjennom livet har hatt en forkjærlighet for elver og bekker. Nyt det gjerne du også.

Fakta: 

 • Båttur fra Bygdin til Torfinnsbu ca. 45 minutter
 • Du er allerede på 1058 moh ved start.
 • Lengde ca. 13,4 km 
 • Stigning 237 meter
 • Varighet: 4-6 timer avhengig av form og pauser

Du, ikke glem at du kan nyte turen med M/B Bitihorn enten du skal ta returen til fots eller være med båten tilbake også. Så ikke tenk at du ikke klarer å gå turen til fots, her er det flere muligheter til å være ute i frisk luft og se mange fine fjelltopper i Jotunheimen.
Følg med i senere bloggpost – da blir nemlig mulighet for å vinne en weekend til Beitostølen. Jeg skal bare på en ferietur nedover i Europa først.
Her kan du se flere av mine opplevelser i området Beitostølen – Jotunheimen:

Denne turen er gjort i samarbeid med Beitostølen.com

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under ‘Abonner’ øverst på siden.
Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

2 Kommentarer

 • Svar
  berit
  27. august 2017 at 20:16

  Dette ser ut til å ha vært en flott tur. Nydelig terreng, men likevel en litt for lang tur for meg, tror jeg. ( også kronisk syk) Ligger stadig i trening, så kanskje jeg en gang vil klare det. Foreløpig får jeg nyte dine fine bilder og beskrivelse. Også er det faktisk ganske motiverende at du har klart det.

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   28. august 2017 at 06:56

   Ja, det er en stor glede å klare dette, Berit. Denne uken drar jeg på biltur nedover Europa, men Tor som sjåfør da selvfølgelig. Herlig å tenke på at jeg kan motivere andre med det jeg gjør.

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: