En duft av Frankrike og attpåtil kulinarisk på Kafé Øks, hva passer vel bedre på Cicignon i Fredrikstad


Det er så utrolig hyggelig for meg å fortelle og vise deg  mer om bakeren og konditoren som har satset på å drive en annerledes kafé i et historisk bygg som også rommer Østfold Kunstsenter.


På vakre Cicignon, en bydel på vestsiden av Glomma, vis-á-vis Gamlebyen.


Det historiske og utrolig sjarmerende bygget som rommer kafeen, har en unik beliggenhet med en vakker park framfor seg, dette er virkelig en perle altså.


Med et vidåpent utsyn mot vår kjære 'gamle by' som ligger rett over elven.


Konditoren lover oss en duft av Frankrike og kontinentet når vi trer inn i det nyrenoverte kafélokalet.

Og mine venninner, hvorav den ene er bloggvenninnen May-liss bak reisebloggen Malivas Verden, og jeg, er skjønt enige om at det er lov å bli en smule euforiske når vi setter oss til bords og kan nyte omgivelsene og tanken på alt vi skal smake på, de neste timene.


Tormod Pettersen, som konditoren heter, mener det forplikter å drive kafé på et slikt sted; han forteller at de derfor legger seg på en stil som matcher senteret,  han mener at dette er Fredrikstads svar på Pascal i Oslo.


De siste fem årene har han drevet Bølgen Konfektverksted hvor de lager den mest dekorative marsipan, sjokolade og selvfølgelig lekre kaker.

Han ønsket å åpne et utsalgssted, og da dette kafélokalet ble ledig slo han til og startet det som har fått navnet Kafé Øks (Kafé Østfold Kunstnersenter).Etterhvert  disket de opp med de lekreste lunsjrettene du kan tenke deg.  Hør bare på navnene på rettene; Brødfjøl (bl.a. fransk landbrød) Gresk fjøl, Moussaka fjøl, Fuglefjøl. Her var det nok å velge mellom.


Jeg gjentar til stadighet at presentasjonen av matretten er viktig. Å få kakene servert på skifer og lunsjretten på delikate trefjøler, det gjør seg, spør du meg.

Det ser delikat og godt ut ikke sant? Jeg kan bekrefte at både mat og kaker smakte utrolig godt.


Området rundt kafeen er også et yndet turområde med vakre, historiske boliger og offentlige byggverk. Jeg blir aldri lei av å gå turer i dette vakre området.


Med utsikt mot den verneverdige bybroa og med gratis byferge som kan føre deg langs elvebredden og over til Gamlebyen og andre steder i byen.

Jeg kan ikke annet enn å ønske deg velkommen til 'plankebyen' med sin innholdsrike historie og mange severdige plasser og ikke minst denne kulinariske kafeen.

Vi er tre venninner som gjester flere mat-etablissementer i hjembyen vår, steder vi ønsker skal få briljere med sine retter, interiør og andre fristelser. På Istagram ser du oss som #plankebyjentene.

Det er lov å være stolt av byen sin vel?

Her har du mer info om det historiske huset i Fergestedsveien 5:

Hovedbygget i Ferjestedsveien 5 ble bygget i 1856, av grosserer og trelasthandler Halvor Bjørneby (1837-1905). H. Bjørneby var på den tid en av byens mest prominente og respekterte borgere. Han hadde blant annet ett av sine sagbruk på Isegran, på andre siden av Glommas vestre utløp.
Bjørneby hadde både bolig og kontor her.
Halvor Bjørnebys sønn Ole Bjørneby (1867-1925) flyttet i 1903 til Ferjestedsveien 5. Her bodde familien til han og familien solgte eiendommen til kommunen i 1915.
Fra 1915 og fram til 1931 ble bygningen benyttet som Fredrikstad kommunes administrasjonsbygg. Både ordfører og rådmann  hadde sine kontorer i bygget.
I 1931 flyttet Sjømanns- og Navigasjonsskolen (kalt sjømannsskolen) inn i lokalene i Ferjestedsveien. Her holdt sjømannsskolen til fra 1931 til 1980 med unntak av under krigen da tyskerne inntok huset.
Østfold kunstsenter flyttet inn i hovedbygningen i 1991. Og i 2009 flyttet Fredrikstad kunstforening inn i sidebygningen.

Informasjonskilder:
Urbantoglandlig
Tormod Pettersen
Byavisa
Fredrikstad Blad
Østfold Kunstnersenter

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under 'Abonner' øverst på siden. Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Kommentarer

  1. Takk for tips, skal innom her neste gang jeg er i Fredrikstad!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror ikke du blir skuffet. Det ville være hyggelig å høre fra deg etter besøket, Cecilie.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Far/datter-tur til Galdhøpiggen på en av årets mest solfylte dager - for en fantastisk opplevelse

Minst 10 gode grunner til å ha Beitostølen som reisemål

Norsjø Ferieland - en fin base for mange aktiviteter og severdigheter