Se tillaging og bruk av urtesalt/urtekrydder - fra hagens eget forråd


Hyttesesongen er for lengst i gang for vårt vedkommende, og på denne tiden er hytta bebodd på heltid. Så herlig, gå barføtt ut for å klippe urter som virkelig trenger å klippes ned. 

Hva er da mer naturlig enn å lage en omgang med urtesalt igjen. Det er godt likt av oss som bor i hytta og alle sommergjestene som kommer og går, og kommer igjen. En herlig tid.
"Les også om: Lag ditt eget tacokrydder"

Her har jeg plukket oregano, salvie, rosmarin, litt timian og sitronmelisse. Jeg vannet pallekarmene med grønnsaker og urter dagen før innhøsting, så da brydde jeg meg ikke om å skylle dem ytterligere. Det er jo fint å slippe å ha med fuktige urter å gjøre synes jeg.

Jeg plukker bladene fra stilkene.


Jeg kjører dem sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt salt, og kjører det skikkelig sammen.


Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50-70 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.

Jeg har laget utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager.

I og med at dette urtesaltet er helt uten konserverings-/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips...


Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i Norgesglass. Om du vil ha med deg litt i vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass. Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.

Har du lyst til å prøve å lage litt?


En god og enkel bruk av urtesalt er til dressing. Prøv gjerne min enkle variant som jeg har brukt i mange år. Ingrediensene blandes sammen.
  • Økologisk lettrømme
  • 1-2 hvitløksfedd
  • Tilsett urtesalt etter smak
Du kan selvfølgelig også bruke crème fraiche eller yoghurt, det er bare å prøve seg fram. 

Lykke til og god apetitt!


Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Furulunden ved å legge inn epostadressen din under 'Abonner' øverst på siden. Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Minst 10 gode grunner til å ha Beitostølen som reisemål

Norsjø Ferieland - en fin base for mange aktiviteter og severdigheter

En familievennlig fottur fra Torfinnsbu til Bygdin i forholdsvis flatt terreng, mellom fjell i forskjellige fasonger og høyder i hjertet av Jotunheimen