Slippen - med sin historieballast og som ligger der og duppær i ælva - det er Fredrikstad det


Når jeg i tillegg i følge en jury, utnevnt av staten, bor i Norges mest attraktive by så er det vel lov til å fortelle litt ubeskjedent om vårt besøk på Restaurant Slippen en fredagskveld i mai. 

Det er ikke første gang at #plankebyjentene er rundt i byen og ser seg om og tester smaksløkene, og denne fredagen tok vi inn på Restaurant Slippen på Kråkerøy for å nyte en treretters middag.

Dette herlige stedet hvor historien knaser i veggane og ælva duvær i strie strømmer på utsida.

Forretten som jeg valgte var Pata-Negra-skinke med asparges, hollandaise, sherry og surdeigkrisp. Ser fristende ut, ikke sant?


Vi er slett ikke alene om å smake oss inn i en dekorativt dandert og variert meny. Stedet syder av liv, noe vi liker å være en del av. 


I dette området ble det i tidligere tider bakt skonrokker til seilskutene, lagret isblokker, reparert fiskebåter og produsert snekkemotorer, men idag er det #plankebyjentenes smaksløker som er i fokus. 

To middagsretter som består av henholdsvis pannestekt Lange m/smørsaus/krabbe og tomat, potetpurè og smørdampet nykål og skinnstekt røye med brunet smør, rømme og persille, lun potetsalat med fennikel og reddik.

En av dessertene som ble inntatt besto av lakris pannacotta m/melkesorbet og havtornsaus/tindved, toppet med lakris crumble.

Nok en gang har vi smakt oss gjennom de deiligste retter du kan tenke deg. Jeg trenger sikkert ikke å fortelle deg at på Restaurant Slippen spiser vi både med øyne og gane. Det er så utrolig utsøkt.

Her har jeg hatt samling med tidligere meglerkollegaer fra Oslo, feiret fødselsdager i tillegg til helt vanlige middagsbesøk, og jeg går aldri skuffet fra Slippen.
Vi suger til oss av de små pittoreske innslagene av forgangen tid rundt i det rustikke lokalet mens praten går livlig mellom oss tre venninnene, hvorav den ene er bloggvenninnen May-liss fra den kjente reisebloggen Malivasverden som du finner her.


Jeg har jaddenimeg ikke angret en dag på at jeg flyttet tilbake til Fredrikstad (min barndomsby) for 10 år siden etter at jeg hadde bodd i Osloområdet og i Kristiansand i tilsammen 40 år.


Juryen, som er oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet har utnevnt Fredrikstad som den mest attraktive byen i Norge. En av grunnene til utnevnelsenen at Fredrikstad viser vilje til å ta i bruk ny kunnskap, metoder og verktøy for å fremme byens utvikling, .

Blant annet applauderes vedtaket om å gjøre fergen som binder byen sammen, gratis. Siden 2014 har antall reisende økt fra 300.000 til 1,25 millioner i året

Slippen før og nå:

Det har blitt bakt skonrokker til seilskutene, lagret isblokker, reparert fiskebåter og produsert snekkemotorer. Nå har elvebredden ved Bjølstad fått navnet Kulturbrygga og skal levere kunst, underholdning og matopplevelser! På tross av både skonrokbakeri og fødested for FM-motorene, er Slippen mest kjent som “Bertelsen-slippen”. Den æren skal tilskrives Jacob Bertelsen. I 1921 kjøpte han det gamle verkstedet og startet vedlikeholds- og reparasjonsverksted for småbåtflåten. Blant de seks ansatte fant man også de fire sønnene til Bertelsen selv. Tross ulike eiere, har slippen aldri hatt noe annet navn enn Bertelsenslippen på folkemunne. Slippdriften holdt det gående helt opp til 2010 da FM Eiendom kjøpte opp det gamle verkstedet og bygget det om til restaurant og musikkscene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Far/datter-tur til Galdhøpiggen på en av årets mest solfylte dager - for en fantastisk opplevelse

Minst 10 gode grunner til å ha Beitostølen som reisemål

Norsjø Ferieland - en fin base for mange aktiviteter og severdigheter