Oppdagelsesreise på Isegran, Kråkerøy - del I | UrbantoglandligSom jeg stadig kommer tilbake til, er det ikke så langt du trenger å reise, før du finner områder i nærmiljøet som du enten ikke har oppdaget tidligere, eller at du ser nye ting når du tar turen tilbake til stedet.

Fra Isegran kan du se Cicignon, bybroa og Gamlebyen (sistnevnte ligger utenfor bildet til høyre). 

Cicignon med sine fasjonable og ruvende, gamle boliger og næringsbygg, og for ikke å glemme båttrafikken på Øster- og Vesterelven her hvor Glomma deler seg og omfavner Kråkerøy.


Det var få mølleanlegg i Fredrikstad i gamle dager, og byens omland er ikke velsignet med store fossefall, men med Glomma like utenfor stuedøra, var det naturlig å utnytte strømmen i elven

I 1660 ble det derfor besluttet at det skulle bygges en strømmølle på nordsiden av Isegran. En innflyttet jyde, Christen Jensen, påtok seg oppgaven på egen bekostning. Møllenes viktigste funksjon var melforsyning til garnisonen i Fredrikstad.


Her kan du se de moderne byggene på Kråkerøy, samt deler av det opprinnelige Glomma Verksted som idag fungerer som bolig og næring, den nyttige byferga og det gamle og ærverdige Isegran med Cicignon på andre siden av elven (ælva).

Bak lysthuset kan du skimte en av mastene på Norges tredje fullrigger, Najaden.


Isegran Fort omtales for første gang i 1287. Senere ble fortet restaurert og i 1670-årene ble Isegran forsterket for moderne krigføring og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krig. 

Det er med stolthet jeg viser deg en bitteliten del av vakre Isegran som ligger mellom Gamlebyen og Kråkerøy. Ikke nøl med å besøke denne vakre perlen neste gang du er i Plankebyen - Fredrikstad.Forresten: Har du vært på besøk i Fredrikstad? Jeg er tilgjengelig for spørsmål dersom du ønsker deg en tur hit. Alt for hjembyen vet du :) 

Her ser du en liten filmsnutt som jeg tok samme dagen som bildene ellers i innlegget om Isegran. Nå er jeg er på Youtube/Urbantoglandlig også :)

Kilder:Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

Kommentarer

  1. Så hyggelig du stiller deg åpen for spørsmål. Godt mulig jeg benytter meg av det om jeg kommer til Fredrikstad noen gang. -Maria

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Far/datter-tur til Galdhøpiggen på en av årets mest solfylte dager - for en fantastisk opplevelse

Minst 10 gode grunner til å ha Beitostølen som reisemål

Norsjø Ferieland - en fin base for mange aktiviteter og severdigheter